Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

 

Szybka zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy czyli ze składników, które zawsze możesz mieć kupione na zapas. Jest bogata w białko, magnez, wapń i żelazo oraz błonnik.

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy

  • 100 g Cebula – 1 sztuka
  • 5 g Czosnek – 1 ząbek
  • 140 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 220 g Ciecierzyca konserwowa
  • 100 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 łyżka
  • 5 ml Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • majeranek
  • papryka wędzona
  • pieprz czarny
  • Sól

Zupa z czerwonej fasoli i ciecierzycy – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 15 minut

  • Ilość porcji: 2 porcje
  • Sposób przygotowania:
    1. Cebulę należy obrać, pokroić w drobną kostkę, a fasolę i ciecierzycę przepłukać na sitku. Następnie wlać do garnka, dodać wodę (najlepiej bulion jeśli posiadasz), liście laurowe i zostawić na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Na tłuszczu zeszklićj wcześniej pokrojoną cebulę i również dodaj ją do fasoli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Potem całość dopraw majerankiem, solą, pieprzem i słodką/wędzoną papryką. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Czosnek obierz i rozgnieć, a potem wrzuć do reszty i wymieszaj. Zagęść mąką. Gdy zupa będzie gotowa, podawaj z natką pietruszki.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcji z przepisu

 

Wartość energetyczna 724 kcal Białko ogółem38.30 g Tłuszcz16.55 g Węglowodany ogółem110.59 g Błonnik pokarmowy25.83 g Sód45.21 mg Sól0.11 g Potas1567.05 mg Wapń216.89 mg Fosfor127.40 mg Magnez89.38 mg Żelazo8.98 mg Cynk1.80 mg Miedź0.31 mg Mangan1.20 mg Jod25.14 μg Witamina A731.63 μg Witamina DNaN μg Witamina E4.95 mg Tiamina0.28 mg Ryboflawina0.33 mg Niacyna4.95 mg Witamina B60.87 mg Foliany57.25 μg Witamina B12NaN μg Witamina C60.24 mg Ładunek Glikemiczny6.14 Wymienniki węglowodanowe8.52 Wymienniki białkowo-tłuszowe3.02

  • Bogate w: białko, błonnik, magnez, wapń, żelazo

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA