Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą
Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą to propozycja dla osób, które lubią włoskie smaki. Bardzo aromatyczna,, gęsta, z rozpływającym się w ustach serem mozzarella. Bardzo smaczna, w sam raz na obiad czy kolację. Sprawdzi się u najmłodszych, jak również u osób dorosłych. Zarówno w zwyczajowym jedzeniu jak i podczas diety odchudzającej. Jest to również posiłek bezglutenowy. Zupa jest pełna wartości odżywczych. Dużo błonnika, więc idealna dla osób cierpiących na zaparcia. Mnóstwo witaminy C, folianów, potasu i sporo dawka wapnia.
Wymagane składniki Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą
- 10 g Bazylia, świeża
- 45 g Marchew – 1 sztuka
- 220 g Papryka czerwona – 1 sztuka
- 150 g Papryka zielona – 1 sztuka
- 150 g Papryka żółta – 1 sztuka
- 80 g Pietruszka, korzeń – 1 sztuka
- 150 g Pomidor – 1 sztuka
- 250 g Pomidory puszka – pół puszki
- 125 g Por – 1 sztuka
- 2 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
- 5 g Przyprawy – bazylia, suszona
- 6 g Przyprawy – papryka, suszona
- 150 g Seler korzeniowy
- 80 g Ser mozzarella light 10%
- 6 g Sól biała
- 14 g Suszone pomidory w oliwie
Przygotowanie przepisu Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą
- Czas przygotowania: 60min
-
Ilość porcji: 2
- Sposób przygotowania:
- Z włoszczyzny przygotowujemy wywar. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Suszone pomidory lekko opłukujemy (zależy nam, żeby została na nich minimalna ilość oliwy do duszenia) i podduszamy na małym ogniu w sosie własnym. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną oraz żółtą. Dusimy około 10-15 minut (do miękkości). Na końcu dodajemy 1 szklankę pomidorów w puszce oraz pokrojonego świeżego pomidora. Dodajemy przyprawy (ilość można modyfikować w zależności od preferencji poziomu ostrości potraw). Dusimy razem przez 20 minut. Następnie zawartość dolewamy do przygotowanego wcześniej wywaru i gotujemy wszystko razem około 20 minut. Całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy plasterki lub kostki mozzarelli oraz świeże liście bazylii.Smacznego!
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 225 kalorii; 16 g tłuszczu (nasycone 1g); 16 g błonnik; 44 g węglowodanów; 20 g białka; 380 μg foliany; 7 mg cholesterolu; 4,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1700 μg witaminy A; 404 mg witaminy C; 650 mg wapnia; 8 mg żelaza; 67 mg sodu; 2150 mg potasu
- Zapotrzebowanie dzienne: witamina C, kwas foliowy, witamina A, potas
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice