Zupa paprykowa
Zupa paprykowa wygląda niezwykle aromatycznie dzięki swojej żywej barwie. Równie dobrze smakuje, co wygląda. Jest bogata w błonnik i potas.
Składniki – Zupa paprykowa
- 10 g Cebula
- 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- 2 g Czosnek
- 1 g Liście kolendry, suszone
- 5 g Liść laurowy, suszony
- 1 g Papryka chili, suszona
- 300 g Papryka czerwona
- 1 g Pieprz czarny
- 1 g Pietruszka, liście
- 50 g Serek almette jogurtowy
- 1 g Sól
- 50 g Włoszczyzna krojona w paski
- 3 g Ziele angielskie, mielone
Przygotowanie Zupa paprykowa
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Podpiec paprykę, tak żeby łatwo usunąć z niej skórkę. Z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego ugotować wywar. Dodać do niego obraną cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę, serek i zmiksować. Zupę doprawić do smaku papryką, solą, pieprzem i kolendrą. Podawać z grzankami
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna337 kcal
Białko ogółem11.24 g
Tłuszcz13.66 g
Węglowodany ogółem47.70 g
Błonnik pokarmowy12.31 g
Sód594.54 mg
Sól0.02 g
Potas1121.33 mg
Wapń144.92 mg
Fosfor164.21 mg
Magnez73.25 mg
Żelazo5.56 mg
Cynk1.60 mg
Miedź0.41 mg
Mangan1.33 mg
Jod27.31 μg
Witamina A1962.90 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten11776.41 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E9.23 mg
Tiamina0.13 mg
Ryboflawina0.42 mg
Niacyna5.76 mg
Witamina B61.62 mg
Foliany173.18 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C449.66 mg
- Bogate w: błonnik, potas, magnez, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice