Zupa ogórkowa z twarogiem
Zupa ogórkowa z twarogiem to mniej znane, ale bardzo ciekawe połączenie smaków. Przygotowana jest bez mięsa, aby wzbogacić ją w ilość białka dodano twaróg.
Składniki – Zupa ogórkowa z twarogiem
- 50 g Jogurt naturalny typ grecki
- 45 g Marchew
- 240 g Ogórek kwaszony
- 2 g Pieprz czarny
- 40 g Pietruszka, korzeń
- 35 g Por
- 100 g Ser twarogowy półtłusty
- 3 g Sól biała
- 180 g Ziemniaki
Przygotowanie Zupa ogórkowa z twarogiem
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Nastaw wodę. Po obraniu marchewki, pora i pietruszki, wrzuć je do gotującej wody. Całość gotuj do miękkości. Jeżeli masz ekokostkę rosołową z dobrym składem możesz ją wykorzystać i pominąć robienie wywaru. Wyjmij warzywa, wyjętą marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do gotującego wywaru. Po 15 minutach wrzuć starte ogórki. Po 5 minutach dodaj powoli jogurt pamiętając o mieszaniu. Zupę zjedz z pokruszonym twarogiem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcji z przepisu
Wartość energetyczna397 kcal
Białko ogółem28.71 g
Tłuszcz10.09 g
Węglowodany ogółem51.40 g
Błonnik pokarmowy8.30 g
Cholesterol17.00 mg
Sód2968.30 mg
Sól7.42 g
Potas1497.48 mg
Wapń204.33 mg
Fosfor452.20 mg
Magnez189.37 mg
Żelazo3.32 mg
Cynk4.13 mg
Miedź0.51 mg
Mangan1.22 mg
Jod81.14 μg
Witamina A881.14 μg
Retinol34.00 μg
β-karoten5078.05 μg
Witamina D0.09 μg
Witamina E1.40 mg
Tiamina0.27 mg
Ryboflawina0.65 mg
Niacyna3.98 mg
Witamina B60.80 mg
Foliany197.54 μg
Witamina B120.80 μg
Witamina C65.00 mg
- Bogate w: białko, potas, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice