Zapiekana kasza gryczana z warzywami i tofu
Zapiekana kasza gryczana z warzywami i tofu to pomysł na szybką, wegańską zapiekankę. Danie bogate jest w białko i błonnik, zawiera dużo potasu, witaminy A i C.
Składniki – Zapiekana kasza gryczana z warzywami i tofu
- 1 g Bazylia, suszona
- 100 g Cebula
- 130 g Cukinia
- 180 g Kasza gryczana
- 90 g Kukurydza konserwowa Pudliszki
- 50 g Marchew
- 20 ml Oliwa z oliwek
- 30 g Oliwki hiszpańskie czarne bez pestki Goya
- 1 g Oregano, suszone
- 120 g Papryka czerwona
- 0.5 g Pieprz czarny
- 12 g Pietruszka, liście
- 100 g Polsoja – Tofu tradycyjne Wędzone
- 400 g Pomidory w puszce
- 3 g Sól biała
- 1 g Tymianek, suszony
Przygotowanie Zapiekana kasza gryczana z warzywami i tofu
Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 4 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody przez ok 15 minut. W międzyczasie kroimy tofu, paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa przesypujemy do miski, dolewamy oliwę, dodajemy przyprawy, na końcu przesypujemy ugotowaną na sypko kaszę i mieszamy razem. Warzywa z kaszą przesypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 5-10 minut (piekarnik najlepiej ustawić na tryb opiekania z góry). Kiedy warzywa i kasza będą ładnie spieczone, wyjmujemy je z piekarnika. W trakcie pieczenia kaszy robimy sos- w rondelku smażymy na oliwie skrojoną w drobną kostkę cebulkę, następnie zalewamy je pomidorami i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, aż marchewka będzie miękka, następnie miksujemy go blenderem na gładką masę- jeśli wychodzi za gęsty, można dodać trochę wody. Na koniec przyprawiamy go solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy czarne oliwki. Kaszę podajemy polaną sosem.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcje z przepisu
Wartość energetyczna1294 kcal Białko ogółem50.29 g Tłuszcz39.96 g Węglowodany ogółem200.52 g Błonnik pokarmowy30.73 g Sól3.08 g Potas3197.49 mg Wapń346.22 mg Fosfor1151.64 mg Magnez580.75 mg Żelazo15.97 mg Cynk9.24 mg Miedź1.95 mg Mangan5.43 mg Jod77.69 μg Witamina A1694.80 μg Retinol0.00 μg β-karoten10437.74 μg Witamina D0.00 μg Witamina E13.10 mg Tiamina1.49 mg Ryboflawina0.73 mg Niacyna12.95 mg Witamina B62.82 mg Foliany301.30 μg Witamina B120.00 μg Witamina C251.75 mg
- Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina A, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice