Witamina K
Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyróżniamy tutaj trzy związki: witaminę K1 (filochinon), która po raz pierwszy została wyodrębniona z liści lucerny, jest syntetyzowana w roślinach, w których występuje chlorofil, witaminę K2 (menachinon), która jest wytwarzana przez niektóre drobnoustroje oraz witaminę K3 (menadion), która jest substancją syntetyczną, toksyczną dla wcześniaków i noworodków, a w dużej dawce powoduje żółtaczkę i anemię hemolityczną. Najważniejszym działaniem witaminy K jest tworzenie czynników krzepliwości krwi, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwkrwotoczne. Ponadto chroni układ szkieletowy przez udział w formowaniu tkanki kostnej (profilaktyka osteoporozy).
Witamina K – rola w organiźmie
Odgrywa ona znaczącą rolę w transporcie wapnia do kości i jego wiązania w kościach, a także chroni serce przed chorobą niedokrwienną, zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze. Skóra z poszerzonymi i popękanymi naczynkami dzięki witaminie K zyskuje lepszy koloryt. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K jest stosunkowo małe i przeważnie potrzeby organizmu przeciętnej osoby są pokrywane przy standardowym prawidłowym żywieniu, dlatego niedobry tej witaminy obserwujemy bardzo rzadko. Witamina ta jest bardzo powszechnie występującym związkiem w produktach spożywczych oraz jest jest syntetyzowana w organizmie, w jelitach.
Obniżone stężenie witaminy K może występować w przypadku chorób wątroby, chorobie nowotworowej oraz przy mocnym niedożywieniu organizmu, przy zaburzonym wchłanianiu np. po terapii antybiotykowej. Na szczególną uwagę zasługują niemowlęta, ponieważ w mleku kobiecym zawartość witaminy jest bardzo mała, a ich flora jelitowa jest jeszcze zbyt słabo rozwinięta żeby wytwarzać wystarczająca dla potrzeb własnego organizmu ilość witaminy K. Źródłem witaminy K1 są zielone rośliny (lub tylko zielone części roślin) ponieważ jest związana z procesem fotosyntezy. Możemy wyróżnić tutaj szpinak, herbatę zielona, sałatę, kapustę, brukselkę. Takie produkty jak: groszek zielony, fasola, pomidor, ziemniaki, orzechy włoskie również ją zawierają ale w znacznie mniejszych ilościach. Produkty zwierzęce będące jej źródłem to: wątroba, jaja, mięso, mleko. Z kolei witamina K2 jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego – głównie jelita grubego.
Inne artykuły
Szukasz innych ciekawych informacji zapraszamy na strone:
Interesuje Cię temat Witamin?
Dietetyk Katowice