Witamina B2 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B2 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru

Witamina B2

Witamina B2 czyli Ryboflawina, a właściwie kwas ryboflawino-fosforowy, powstający w ścianie jelita grubego, jest właściwą witaminą B2 – związek organiczny należący do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest koenzymem enzymów oddechowych, które uczestniczą w procesach utleniania i redukcji. Towarzyszy przemianom białek, tłuszczów i węglowodanów. Odpowiada także za przekształcanie aminokwasów w inne składniki odżywcze, co jest bardzo istotne ze względu na magazynowanie energii w organizmie. Zapotrzebowanie ustroju na witaminę B2 jest proporcjonalne do stopnia natężenia przemian energetycznych. Ryboflawina odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu centralnego i obwodowego układu nerwowego. Jest niezbędna do prawidłowej pracy narządu wzroku, chroniąc również przed zaćmą. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina B2 – skutki niedoboru

Skutki niedoboru są łatwe do zaobserwowania, ponieważ duża część z nich manifestuje się w obrębie twarzy. U osoby cierpiącej na niedobór ryboflawiny występują tzw. zajady w kącikach ust, łojotok skóry, trądzik, zmiany zapalne na skórze czy skłonność do łzawienia. Ponadto taka osoba może odczuwać nieprzyjemne pieczenie pod powiekami oczu, nadwrażliwość na światło oraz zawroty głowy. Dodatkowym objawem jest zapalenie języka. Szczególnie narażone są osoby, które przez swoją dietę nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości białka, doprowadzając do ujemnego bilansu azotowego. W takiej sytuacji ryboflawina jest wydalana z ustroju wraz z moczem. Również osoby borykające się z problemem alkoholowym są narażone na jej niedobór.

Witamina B2 – źródła

Źródłem witaminy B2 jest mleko i przetwory mleczne, zwłaszcza sery dojrzewające (laktoflawina), jaja (owoflawina), produkty zbożowe gruboziarniste, drożdże piwowarskie, wątroba, mięso i wędliny (drobiowe i wieprzowe). Niewielkie ilości znajdują się w owocach i zielonych warzywach, na przykład w fasoli. Organizm ludzki jest również w stanie syntetyzować witaminę B2 za pośrednictwem flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jednak to również są ilości bardzo małe. Biosyntezę ryboflawiny stymuluje stosowanie diety bogatoresztkowej. Jest to sposób odżywiania, którego głównym celem jest wyregulowanie czynności wydalania kału. Jej modyfikacja polega na wprowadzeniu do pożywienia większej ilości błonnika oraz dużej ilości wody. Przygotowując posiłki nie ma większego ryzyka utraty zawartości ryboflawiny z pożywienia, ponieważ wykazuje dużą odporność na gotowanie. Natomiast czynnikiem powodującym jej inaktywacje jest światło.

 

Po więcej przepisów zapraszamy tutaj!

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA