Udka pieczone w sosie jogurtowym
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Udka pieczone w sosie jogurtowym – wymagane składniki
- 320 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Czosnek
- 60 g Jogurt naturalny typ grecki Bakoma
- 6 g Pietruszka, natka
- 2 g Przyprawy – bazylia, suszona
- 3 g Przyprawy – czosnek, w proszku
- 4 g Przyprawy – koperek, suszony
- 3 g Przyprawy – oregano, suszone
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
- 4 g Sól biała
Udka pieczone w sosie jogurtowym – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Natrzyj umyte udka bazylią, pieprzem, solą i zmielonym czosnkiem. Piecz w rękawie do pieczenia godzinę w temperaturze 180 stopni. W miscie wymieszaj jogurt z bazylią, oregano, natką z pietruszki, solą, pieprzem i sprasowanym czosnkiem. Po wyjęciu mięsa z piekarnika wymieszaj go z sosem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
- Energia (kcal) 632 kcal
Białko 58.91 g
Tłuszcz 38.53 g
Węglowodany ogółem 15.05 g
Błonnik pokarmowy 3.87 g
Cholesterol 268.80 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 9.31 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 12.65 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 6.57 g
Sód 1842.03 mg
Potas 1328.86 mg
Wapń 213.91 mg
Fosfor 697.97 mg
Magnez 130.67 mg
Żelazo 7.09 mg
Cynk 4.69 mg
Miedź 0.38 mg
Mangan 0.12 mg
Jod 92.19 μg
Witamina A 118.12 μg
Retinol 64.00 μg
Beta-karoten 468.05 μg
Witamina D 1.60 μg
Witamina E 2.13 mg
Tiamina 0.29 mg
Ryboflawina 0.75 mg
Niacyna 9.05 mg
Witamina B6 1.21 mg
Foliany 63.20 μg
Witamina B12 1.28 μg
Witamina C 17.30 mg - Bogate w: białko, żelazo, wapń
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Świetny sposób na wykorzystanie udek z rosołu w delikatnym sosie jogurtowym.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice