Twarogowa pasta chrzanowa

pasta chrzanowa

Twarogowa pasta chrzanowa

Twarogowa pasta chrzanowa

Pasta chrzanowa to ciekawy, a zarazem bardzo prosty przepis na smaczną pastę do pieczywa. Pasta jest bardzo aromatyczna, świetnie smakuje z chlebem razowym. Twarogowa pasta chrzanowa jest bogata w białko, wapń i potas. Odpowiednia będzie dla osób na diecie redukcyjnej ograniczającej węglowodany, jak i dla osób aktywnych fizycznie, którzy dbają o odpowiednią podaż białka w diecie. Świetnie sprawdzi się także dla większych dzieci jako alternatywa dla uwielbianego żółtego sera. Pastę twarogową można także wykorzystać jako farsz do warzyw np. do łódeczek z papryki. Będzie to ciekawa i niskokaloryczna przekąska na przyjęcie, których często brakuje osobom dbającym o linię. Pasta twarogowa świetnie sprawdzi się także jako lekki dodatek na Wielkanocnym śniadaniu.

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Wymagane składniki Twarogowa pasta chrzanowa

  • 20 g Szczypiorek – jeden pęczek
  • 20 g Chrzan tarty Firma Handlowa ROLNIK – dwie łyżeczki
  • 10 g Imbir, korzeń
  • 115 g Papryka czerwona – pół sztuki
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony – do smaku
  • 180 g Rzodkiewka – dwanaście sztuk
  • 400 g Ser twarogowy chudy – dwie kostki
  • 1 g Sól biała – do smaku
  • 45 g Szynka z piersi kurczaka – trzy plastry

Przygotowanie przepisu Twarogowa pasta chrzanowa

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 6

  • Sposób przygotowania:
    1. Umyte paprykę, rzodkiewki oraz szynkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Ser wymieszaj z tartym chrzanem i tartym imbirem. Dodaj paprykę, rzodkiewki, szynkę oraz szczypiorek. Dopraw pastę twarogową solą i pieprzem wg własnego smaku. Podawaj z pieczywem.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 6 porcji z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 6 porcji: 536 kalorii; 4,8 g tłuszczu (nasycone 1,5g); 7,6 g błonnik; 35 g węglowodanów; 93,5 g białka; 227 μg foliany; 32,3 mg cholesterolu; 0,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 747 μg witaminy A; 211 mg witaminy C; 479 mg wapnia; 3,7 mg żelaza; 996 mg sodu; 1336 mg potasu
  • Bogate w: białko, wapń, witamina A potas

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA