Tarta z tofu i szpinakiem
Tarta z tofu i szpinakiem, wegańska. Dla każdego, nie tylko weganina. Wykonana z pełnoziarnistej mąki, więc idealnie sprawdzi się dla diety w insulinooporności. Smak wędzonego tofu ze szpinakiem dobrze oddaje smak wędzonego łososia. Tarta sprawdzi się na obiad, gdy potrzebujesz odmiany. Idealny posiłek na wynos, na zimno.
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Tarta z tofu i szpinakiem
- 400 g Tofu tradycyjne, wędzone – dwa opakowania
- 10 g Czosnek – dwa ząbki
- 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 30 g Migdały płatki
- 120 ml Olej kokosowy, może też być masło wegańskie, lub zwykłe masło jeśli jadasz produkty zwierzęce
- 30 ml Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 200 g Pomidor koktajlowy
- 2 g Pieprz czarny, do smaku
- 6 g Sól biała, do smaku
- 250 g Szpinak, mrożony. Możesz użyć tez szpinaku świeżego
- 10 g Płatki drożdżowe. Jeśli jadasz produkty zwierzęce możesz użyć twardego sera typu parmezan, grana padano.
- 60 ml Woda
Tarta z tofu i szpinakiem – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 50 minut
- Ilość porcji: 8 porcji
- Sposób przygotowania:
-
Zagnieść ciasto z mąki, zimnej wody, soli, stałego oleju kokosowego (a najlepiej masła wegańskiego). Ciasto rozwałkować tak żeby było ok 2 cm większe od formy i wyłożyć na formę do tarty. Ciasto powinno lekko wystawać poza formę. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać pokrojone tofu i szpinak, doprawić, dodać płatki drożdżowe. Rozgrzać piekarnik do 180 st, Podpiec sam spód około 10 minut. A następnie farsz wylać na formę, udekorować połówkami pomidorów, migdałami i piec jeszcze około 20 minut.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 8 porcja z przepisu (cała tarta)
Wartość energetyczna3047 kcal
Białko ogółem104.95 g
Tłuszcz199.62 g
Węglowodany ogółem216.40 g
Błonnik pokarmowy11.94 g
Cholesterol0.00 mg
Sód13900.50 mg
Sól5.96 g
Potas1638.98 mg
Wapń478.90 mg
Fosfor546.94 mg
Magnez436.12 mg
Żelazo16.20 mg
Cynk9.48 mg
Miedź0.72 mg
Mangan1.48 mg
Jod142.15 μg
Witamina A1807.04 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten10833.70 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E17.61 mg
Tiamina0.24 mg
Ryboflawina0.40 mg
Niacyna4.29 mg
Witamina B60.93 mg
Foliany386.84 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C158.33 mg
- Bogate w: białko, foliany, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice