Szakszuka
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Szakszuka – wymagane składniki
- 200 g Jaja kurze całe – 4 sztuki
- 50 g Kiełbasa krakowska sucha
- 250 g Cukinia – 1 sztuka
- 5 g Czosnek
- 100 g Papryka czerwona – pół sztuki
- 250 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym – szklanka
- 1 g Przyprawy – majeranek, suszony
- 1 g Przyprawy – oregano, suszone
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
- 1 g Sól morska
Szakszuka – przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 20 min
-
Ilość porcji: 2
- Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, pokroić w mniejsze kawałki i dusić na patelni. Dodać pokrojoną wędlinę. Doprawić. Na końcu dodać jaja i zadusić je do momentu ścięcia, nie mieszać.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 586 kalorii; 33,5 g tłuszczu (nasycone 10 g); 10 g błonnik; 30 g węglowodanów; 46 g białka; 416 μg foliany; 761 mg cholesterolu; 2 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1425 μg witaminy A; 226 mg witaminy C; 214 mg wapnia; 10 mg żelaza; 950 mg sodu; 2281 mg potasu
- Bogate w: białko, tłuszcz, błonnik, witaminę A, foliany, witaminę C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Znudziła Ci się jajecznica? Masz dość jajek na miękko/twardo? Spróbuj jajek w innym wydaniu. Szakszuka świetnie sprawdzi się w weekendowe śniadanie, gdy masz nieco więcej czasu.
Podawaj ją z pieczywem pełnoziarnistym lub jako samodzielne danie.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice