Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Szakszuka – wymagane składniki

  • 200 g Jaja kurze całe – 4 sztuki
  • 50 g Kiełbasa krakowska sucha
  • 250 g Cukinia – 1 sztuka
  • 5 g Czosnek
  • 100 g Papryka czerwona – pół sztuki
  • 250 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym – szklanka
  • 1 g Przyprawy – majeranek, suszony
  • 1 g Przyprawy – oregano, suszone
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • 1 g Sól morska

 

Szakszuka – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 2

  • Sposób przygotowania:
    1. Warzywa umyć, pokroić w mniejsze kawałki i dusić na patelni. Dodać pokrojoną wędlinę. Doprawić. Na końcu dodać jaja i zadusić je do momentu ścięcia, nie mieszać.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 586 kalorii; 33,5 g tłuszczu (nasycone 10 g); 10 g błonnik; 30 g węglowodanów; 46 g białka; 416 μg foliany; 761 mg cholesterolu; 2 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1425 μg witaminy A; 226 mg witaminy C; 214 mg wapnia; 10 mg żelaza; 950 mg sodu; 2281 mg potasu
  • Bogate w: białko, tłuszcz, błonnik, witaminę A, foliany, witaminę C

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Znudziła Ci się jajecznica? Masz dość jajek na miękko/twardo? Spróbuj jajek w innym wydaniu. Szakszuka świetnie sprawdzi się w weekendowe śniadanie, gdy masz nieco więcej czasu.

Podawaj ją z pieczywem pełnoziarnistym lub jako samodzielne danie.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA