Suszona żurawina – właściwości lecznicze
Suszona żurawina zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości. Nazywana również jagodą błotna, borówką błotną lub jagodą czerwoną. Najczęściej można ją spotkać w formie suszonych lub mrożonych owców albo soku z żurawiny. Wybierając suszoną żurawinę należy zwrócić uwagą na zawarty w niej cukier. Najlepiej szukać produktów bez cukru. Warto czytać etykiety, bo są i takie produkty, w których 50% opakowania do cukier dodany. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, ale nie tylko, może dostarczyć witaminy B1 i B2. Jest źródłem witaminy A i E oraz związków mineralnych takich jak: potas, sód, wapń i selen. Owoc żurawiny jest również niskokaloryczy, ponieważ dostarcza 45 kcal na 100 gram produktu. Zawiera również luteinę i beta-karoten. Posiada cenne antyoksydanty, które chronią nas przed chorobami. Wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Najbardziej znana jest ze skutecznego działania w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych oraz pęcherza.
Czy można zaliczyć suszona żurawina do superfoods?
W medycynie tradycyjnej stosowana także w dolegliwościach reumatycznych, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, problemach z układem pokarmowym i w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Spożywanie żurawiny obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, a także chroni przed chorobami wrzodowymi żołądka – poprzez zapobieganie osadzaniu się bakterii. Jest korzystna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także zapobiega chorobom grzybiczym. Zaskakującą informacją jest, że wpływa na zdrowie naszych zębów, poprzez działanie hamujące dla rozwoju bakterii w jamie ustnej – co chroni przez chorobami dziąseł, przyzębia, a także próchnicą. Korzystnie wpływa również na pracę jelit i trzustki, wzmacnia naszą odporność, jak również zapobiega jaskrze czy zaćmie. Wykazano również, że ma korzystny wpływ na zapobieganie chorobą mózgu, takim jak: Alzheimer czy Parkinson.
Suszona żurawina atuty
Dzięki wysokiej zawartości błonnika zmniejsza nieprzyjemne objawy w chorobie wrzodowej żołądka. Obniża również zapadalność na choroby nowotworowe. Hamuje tworzenie się zakrzepów i powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co ulepsza krążenie krwi oraz zapobiega powstawaniu choroby wieńcowej. Żurawina zalecana jest u osób z infekcjami układu moczowego, w celu zwiększenia odporności oraz w profilaktyce chorób krążenia i nowotworów. Starajmy się wybierać żurawinę, która zawiera jak najmniej cukru. Dlatego należy zawsze czytać etykiety produktów, które wybieramy.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice