Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i fetą
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i fetą z powodzeniem może zastąpić tradycyjną sałatkę jarzynową. Świetnie sprawdzi się zarówno na uroczystościach jak i po prostu na co dzień. Może zastąpić kolację lub pojawić się jako dodatek do obiadu.
Składniki – Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i fetą
- Bazylia, świeża
- 30 g Cebula czerwona
- 180 g Ogórek
- 10 ml Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny
- 90 g Rzodkiewka
- 100 g Ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty
- Sól
- 360 g Ziemniaki
Przygotowanie Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i fetą
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki obrać i przekroić na połówki, ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzone wrzucić do miski. Rzodkiewkę pokroić w duże kawałki, ogórka na półtalarki i cebulę w kostkę. Dodać fetę, delikatnie wymieszać, by nie zmiażdżyć ziemniaków, posypać solą, pieprzem i świeżą bazylią. Całość skropić oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcji z przepisu
Wartość energetyczna634 kcal
Białko ogółem23.55 g
Tłuszcz22.85 g
Węglowodany ogółem88.55 g
Błonnik pokarmowy9.72 g
Cholesterol89.00 mg
Sód1157.12 mg
Sól0.14 g
Potas2481.14 mg
Wapń584.74 mg
Fosfor645.66 mg
Magnez129.09 mg
Żelazo3.93 mg
Cynk4.03 mg
Miedź0.87 mg
Mangan0.83 mg
Jod47.26 μg
Witamina A199.59 μg
Retinol125.00 μg
β-karoten493.06 μg
Witamina D0.50 μg
Witamina E2.15 mg
Tiamina0.42 mg
Ryboflawina0.24 mg
Niacyna5.81 mg
Witamina B61.42 mg
Foliany104.81 μg
Witamina B121.10 μg
Witamina C74.88 mg
- Bogate w: białko, potas, wapń
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice