Sałatka z rukoli z tuńczykiem i kukurydzą
Świetna sałatka z rukoli z tuńczykiem i kukurydzą dla wszystkich, którzy nie mają zbyt wiele czasu czy możliwości podgrzania obiadu w pracy. Robi się ją ekspresowo, a składniki znajdziesz w najbliższym sklepie. I dla dzieci, i dla dorosłych. Bogata w pełnowartościowe białko, potas.
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Sałatka z rukoli z tuńczykiem i kukurydzą: Wymagane składniki
- 80 g Kukurydza konserwowa – 4 łyżki
- 10 ml Ocet winny, balsamiczny – 1 łyżka
- 100 g Ogórek – 1/2 sztuki
- 100 g Pomidor koktajlowy – 5 sztuk
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony – do smaku
- 50 g Rukola – 3 garści
- 50 g Rzodkiewka – 3 sztuki
- 60 g Ser mozzarella – pół kulki
- 1 g Sól do smaku
- 50 g Tuńczyk kawałki w sosie własnym – 2 łyżki
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 10min
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Pomidorki oraz rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz na sitku (wybierz kukurydzę konserwową bez dodatku cukru). Wymieszaj wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodaj mozzarellę i dobrze odsączonego tuńczyka z puszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i wymieszaj. Na koniec dodaj rukolę i ponownie delikatnie wymieszaj.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 410 kalorii; 24 g tłuszczu (nasycone 9g); 7 g błonnik; 26 g węglowodanów; 25 g białka; 84 μg foliany; 72 mg cholesterolu; 2 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 345 μg witaminy A; 42 mg witaminy C; 360 mg wapnia; 2,5 mg żelaza; 1200 mg sodu; 895 mg potasu
- Bogate w: białko, kwas foliowy, potas,
Sałatka z rukoli z tuńczykiem i kukurydzą: Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice