Sałatka z czerwoną fasolą, szpinakiem, kukurydzą, pestkami dyni
Sałatka z czerwoną fasolą to bardzo prosta i smaczna sałatka w wersji wegańskiej. Bogata w żelazo i wapń czyli kluczowe składniki w diecie wegańskiej, które trzeba bardzo dobrze bilansować.
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Sałatka z czerwoną fasolą, szpinakiem, kukurydzą, pestkami dyni
- 8 g Dynia, pestki
- 5 g Cytryna, bez skórki
- 95 g Fasola czerwona, konserwowa
- 60 g Kukurydza konserwowa
- 5 ml Oliwa z oliwek
- 18 g Pietruszka, natka
- 170 g Pomidor
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny
- 75 g Szpinak, świeży
- 1 g Sól
Sałatka z czerwoną fasolą, szpinakiem, kukurydzą, pestkami dyni – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 5 minut
- Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku dokładnie umyć, wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, przełożyć na talerz razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. W osobnej miseczce zmieszać ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość skrop przygotowanym dressingiem, posypać pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Energia (kcal) 275 kcal
Energia (kj) 1131.27 kj
Białko 14.69 g
Tłuszcz 10.61 g
Węglowodany ogółem 35.60 g
Błonnik pokarmowy 7.92 g
Sód 204.15 mg
Potas 1152.74 mg
Wapń 131.30 mg
Fosfor 216.15 mg
Magnez 125.67 mg
Żelazo 5.66 mg
Cynk 2.06 mg
Miedź 0.45 mg
Mangan 0.52 mg
Jod 34.73 μg
Witamina A 898.55 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 5390.00 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 7.03 mg
Tiamina 0.25 mg
Ryboflawina 0.33 mg
Niacyna 3.43 mg
Witamina B6 0.59 mg
Foliany 251.90 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 125.40 mg
- Bogate w: białko, żelazo, wapń, błonnik, potas, witamina A, witamina C, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice