Sałatka z arbuzem i fetą
Sałatka z arbuzem i fetą to bardzo letnia propozycja, w sam raz na upały. Połączenie słodkiego arbuza i słonej fety urozmaici nasze menu. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca. Może posłużyć jako jedno danie lub być elementem np. obiadu.
Składniki – Sałatka z arbuzem i fetą
- 330 g Arbuz
- 5 g Mięta, świeża
- 30 g Pistacje
- 65 g Ser typu „Feta” do 12 % tłuszczu
Przygotowanie Sałatka z arbuzem i fetą
Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i posypać serem oraz pokrojonymi pistacjami. Do całości dodać kilka listków świeżej mięty.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna431 kcal Białko ogółem19.27 g Tłuszcz24.38 g Węglowodany ogółem37.26 g Błonnik pokarmowy4.57 g Cholesterol57.85 mg Sód720.15 mg Sól1.80 g Potas805.25 mg Wapń388.45 mg Fosfor414.35 mg Magnez59.25 mg Żelazo2.29 mg Cynk2.25 mg Miedź0.66 mg Mangan0.52 mg Jod3.30 μg Witamina A231.55 μg Retinol81.25 μg β-karoten889.50 μg Witamina D0.33 μg Witamina E1.45 mg Tiamina0.55 mg Ryboflawina0.33 mg Niacyna1.21 mg Witamina B61.02 mg Foliany45.85 μg Witamina B120.72 μg Witamina C36.27 mg
- Bogate w: błonnik, potas, wapń, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice