Przepisy dietetyczne: Koktajl porzeczkowo – migdałowy
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wymagane składniki
- ⅔ kubka zamrożonych truskawek
- ½ kubka zmrożonych bananów
- ½ mleka migdałowego
- 5 łyżek poćwiartowanych migdałów
- ¼ łyżki cynamonu
- ⅛ łyżki kardamonu
- ⅛ łyżki ekstraktu waniliowego
- ¼ kubka jagód lub innego owocu
- 1 łyżeczkę płatków (kokosowych lub kukurydzianych)
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 10min
- Sposób przygotowania:
- Zblenduj truskawki, banana, mleko migdałowe, 3 łyżki migdałów, cynamon, kardamon i wanilie w jednolitą konsystencję.
- Przelej smoothie do miseczki, a na górze posyp jagodami i dosyp pozostałą ilość migdałów i płatków.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1⅓ kubka
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 360 kalorii; 19 g tłuszczu , 14 g błonnika; 46 g węglowodanów; 9 g białka; ; 0 mg cholesterolu; 21 g cukrów; 358 IU witaminy A; 36 mg witaminy C; 341 mg wapnia; 2 mg żelaza; 89 mg sodu; 736 mg potasu
- Zapotrzebowanie dzienne: witamina C (60% dziennego zapotrzebowania), wapń (34% dziennego zapotrzebowania)
- Ilość wymienników węglowodanowych
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Przepis ten zawiera bardzo wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych takich jak wapń czy witamina C, które doskonale nadają się na okresy jesienne, aby wzmocnić nie tylko odporność ale i kości. Wśród alergenów występujących w przepisie warto zwrócić uwagę jedynie na migdały, które można w razie czego z przepisu wykluczyć. Przepisy dietetyczne zostały zaczerpnięte z serwisu zagranicznego (Źródło przepisu). Zostały one przetłumaczone i poprawione przez naszego dietetyka.
mgr Kamila Dyndor