Pożywna zupa warzywna z kurczakiem, kolendrą i limonką
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wymagane składniki
- 2 papryczki jalapeno
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 340g mięsa z udźca kurczaka, bez skóry
- 1 duża posiekana cebula
- 1 duża pokrojona czerwona lub zielona papryka
- 1,5 szklanki zielonej fasolki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1½ łyżeczki zmielonego kminku
- 6 szklanek bulionu
- 400g gotowanej fasoli pinto
- 400g pokrojonychw kostkę pomidorów
- 4 szklanki boćwiny lub szpinaku
- 1,5 szklanki kukurydzy
- 0,5 szklanki posiekanej kolendry
- 0,5 szklanki soku z limonki
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 80min
- Sposób przygotowania:
- Podgrzej olej w dużym garnku. Dodaj kurczaka i smaż, obracając od czasu do czasu, aż lekko zrumieni się, od 3 do 5 minut. Przenieś na talerz i odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę do średniej i dodaj cebulę, papryki, zieloną fasolę i czosnek. Gotuj, mieszając, aż zacznie mięknąć, 5 do 7 minut. Zamieszaj proszek chili i kminek i dodaj do zupy. Dodaj rosół, fasolę, pomidory; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Dodaj odłożonego kurczaka i sok, boćwinę (lub szpinak) i kukurydzę; gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Podawaj w talerzu z garścią świeżej kolendry.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : około 1,5 szklanki
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 184 kalorii; 5 g tłuszczu (1 g nasyconych.); 6 g błonnik; 24 g węglowodanów; 15 g białka; 74 mg kwasu foliowego; 39 mg cholesterolu; 8 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 2726 IU witaminy A; 73 mg witaminy C; 73 mg wapnia; 3 mg żelaza; 601 mg sodu; 806 mg potasu
- Zapotrzebowanie dzienne: witamina C (122% wartości dziennej), witamina A (55% wartości dziennej)
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Pożywna zupa stanowiąca jednogarnkowe danie obiadowe. Bogata w warzywa, na pożywnym rosole, z kurczakiem i aromatyczną papryką i limonką. Przepis idealnie sprawdza się na obiad, zwłaszcza w jesienno-zimowe chłody, ponieważ działa rozgrzewająco. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu możesz przygotować większą ilość zupy i na następny dzień szybko odgrzać. Sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także jako ciepła kolacja. Świetny sposób, aby przemycić warzywa do diety małego niejadka. Przepis ten zawiera bardzo wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy witamina C. Przepisy dietetyczne zostały zaczerpnięte z serwisu zagranicznego (http://www.eatingwell.com/recipe/255766/ricotta-yogurt-parfait) . Zostały one przetłumaczone i poprawione przez naszego dietetyka. Najlepsza zupa warzywna z kurczakiem!
mgr Kamila Dyndor