Placuszki z twarogu
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Placuszki z twarogu – wymagane składniki
- 50 g Jaja kurze całe – 1 sztuka
- 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850
- 10 ml Olej kokosowy
- 1 g Proszek do pieczenia
- 100 g Twaróg Delikatny naturalny – President
Placuszki z twarogu – przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 5 min
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Jajko rozbić, zmieszać z resztą składników. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć małe placuszki na małym ogniu.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu, same placuszki
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 352 kalorii; 19,5 g tłuszczu (nasycone 2,2 g); 1 g błonnik;24 g węglowodanów; 20 g białka; 32 μg foliany; 180 mg cholesterolu; 0 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 136 μg witaminy A; 0 mg witaminy C; 23 mg wapnia; 1 mg żelaza; 70 mg sodu; 66 mg potasu
- Bogate w: białko
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Bardzo prosty i dietetyczny przepis na placuszki z twarogu. Fajny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Przepis na placuszki to baza, a podać je można z czym się komu zamarzy. W wersji dietetycznej sprawdzą się z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami np. brzoskwinią, malinami, posypane wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Dla osób z większym zapotrzebowaniem energetycznym np. dla sportowców polecam wersję z masłem orzechowym i bananem.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice