Placuszki z twarogu

Placuszki z twarogu

Placuszki z twarogu

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Placuszki z twarogu – wymagane składniki

  • 50 g Jaja kurze całe – 1 sztuka
  • 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850
  • 10 ml Olej kokosowy
  • 1 g Proszek do pieczenia
  • 100 g Twaróg Delikatny naturalny – President

 

Placuszki z twarogu – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Ilość porcji: 1

  • Sposób przygotowania:
    1. Jajko rozbić, zmieszać z resztą składników. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć małe placuszki na małym ogniu.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu, same placuszki
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 352 kalorii; 19,5 g tłuszczu (nasycone 2,2 g); 1 g błonnik;24 g węglowodanów; 20 g białka; 32 μg foliany; 180 mg cholesterolu; 0 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 136 μg witaminy A; 0 mg witaminy C; 23 mg wapnia; 1 mg żelaza; 70 mg sodu; 66 mg potasu
  • Bogate w: białko

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Bardzo prosty i dietetyczny przepis na placuszki z twarogu. Fajny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Przepis na placuszki to baza, a podać je można z czym się komu zamarzy. W wersji dietetycznej sprawdzą się z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami np. brzoskwinią, malinami, posypane wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Dla osób z większym zapotrzebowaniem energetycznym np. dla sportowców polecam wersję z masłem orzechowym i bananem.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA