Placuszki z cukinii
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Placuszki z cukinii – wymagane składniki
- 50 g Jaja kurze całe – dwie sztuki
- 250 g Cukinia – jedna średniej wielkości sztuka
- 30 g Mąka gryczana – dwie łyżki
- 10 ml Olej rzepakowy, uniwersalny – jedna łyżka
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
- 1 g Sól biała
- 50 g Serek do smarowania do 5% tłuszczu
Placuszki z cukinii – przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 15 min
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Cukinie zetrzeć na grubych oczkach i posolić. Poczekać parę minut aż cukinia puści soki, a następnie odcisnąć dokładnie nadmiar wody. Do cukinii dodać jajko, mąkę, dobrze przyprawić, aby były wyraziste w smaku. Smażyć na oleju na bardzo małym ogniu około 10 minut. Delikatnie obracać. Gotowane placuszki posmarować serkiem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 355 kalorii; 17,8 g tłuszczu (nasycone 2,2 g); 9,7 g błonnik; 3,4 g węglowodanów; 20 g białka; 163 μg foliany; 180 mg cholesterolu; 1,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 221 μg witaminy A; 23 mg witaminy C; 78 mg wapnia; 3,6 mg żelaza; 455 mg sodu; 860 mg potasu
- Bogate w: białko, foliany, witamina A, potas
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Bardzo prosty i dietetyczny przepis na placuszki z cukinii. Wielu osobom podczas diety brakuje tradycyjnych potraw takich jak placki ziemniaczane czy inne mączne obiady. Placuszki z cukinii są świetnym sposobem, aby zaspokoić apetyt na placki i zjeść przy tym odpowiedni zbilansowany posiłek bogaty w białko i dużą porcję warzyw.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice