Placki z dyni z sosem czosnkowym
Placki z dyni czyli coś dla odmiany od popularnego kremu z dyni. Ciekawy przepis zarówno na obiad czy na kolację. Działa rozgrzewająco, w sam raz na jesień.
Składniki – Placki z dyni z sosem czosnkowym
- 100 g Jaja kurze – 2 sztuki
- 5 g Czosnek – 1 ząbek
- 250 g Dynia
- 100 g Jogurt naturalny typ grecki
- 20 ml Olej rzepakowy/oliwa z oliwek
- 3 g Majeranek, suszony
- 60 g Ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty typu feta (niższa zawartość tłuszczu)
- 38 g Skrobia ziemniaczana
- 3 g Sól biała – do smaku
Przygotowanie – Placki z dyni z sosem czosnkowym
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, obierz i pokrój w półksiężyce i wyjmij pestki.Miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Można też wykorzystać mrożoną dynię. Włóż do miski, dodaj żółtka jaj i pokrojony ser feta.Dopraw solą. Białka ubij na pianę. Dodaj do dyni razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię z olejem.Nałóż nieduże porcje masy i nagnieć łyżką. Smaż placki po około 2 minuty po każdej ze stron. Sos: czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z sosem czosnkowym.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
- Bogate w: białko, potas, witamina A