Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie

Pizza z patelni

Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie

Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie

Szybka pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie. Jeśli znudziły Ci się kanapki, ale nie masz czasu, aby ciasto wyrosło to przepis właśnie dla Ciebie.

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka. 

Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie

  • 40 ml Mleko spożywcze, 1.5% tłuszczu – około 4 łyżki
  • 50 g Jaja kurze – 1 sztuka
  • 50 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 10 ml Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Papryka czerwona 40 g 
  • Pieczarka uprawna 40 g 
  • Pomidor koktajlowy 40 g 
  • 2 g Proszek do pieczenia
  • 15 g Przecier pomidorowy
  • 1 g Bazylia, suszona
  • 3 g Oregano, suszone
  • 20 g Ser, gouda tłusty – 1 plaster
  • 1 g Sól biała
  • 10 g Kiełbasa chorizo/salami – 1 duży plaster

Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie – przygotowanie przepisu

Czas przygotowania: 15 minut

  • Ilość porcji: 1 porcja
  • Sposób przygotowania:
    1. 50g mąki, 1 jajko, 4 łyżki mleka, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy (sól, pieprz ,bazylia, przyprawa do pizzy) – Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą, rozsmarowujemy i pieczemy około (1-1.5min) aż powstaną bąbelki i już da się przewrócić na drugą stronę. Następnie przewracamy pizzę i zdejmujemy patelnię z ognia, teraz smarujemy sosem do pizzy (koncentrat oraz przyprawy) i układamy składniki. Teraz jak już wszystko nałożyłaś/eś kładziemy patelnie na palnik i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy około 10 minut, po prostu zaglądaj i zobacz czy składniki już są dobre ,ciepłe a ser roztopiony.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu

 

Wartość energetyczna 477 kcal Białko ogółem 23.55 g Tłuszcz 23.45 g Węglowodany ogółem 44.33 g Błonnik pokarmowy 4.00 g Sól 1.65 g Potas 593.01 mg Wapń 435.45 mg Fosfor 396.11 mg Magnez 51.70 mg Żelazo 4.61 mg Cynk 2.54 mg Miedź 0.31 mg Manga n0.38 mg Jod 36.42 μg Witamina A 456.52 μg Retinol 190.00 μg β-karoten 1612.69 μg Witamina D 1.79 μg Witamina E 4.04 mg Tiamina 0.10 mg Ryboflawina 0.76 mg Niacyna 3.61 mg Witamina B6 0.39 mg Foliany 79.91 μg Witamina B12 1.36 μg Witamina C 71.98 mg

  • Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe

Dla kogo przepis

 

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA