Pieczona owsianka ze śliwkami
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Pieczona owsianka ze śliwkami
- 4 g Cynamon, mielony
- 100 g Jaja kurze całe
- 100 g Jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu
- 10 g Mak
- 30 g Miód pszczeli
- 35 g Orzechy nerkowca
- 80 g Płatki owsiane
- 30 g Rodzynki, suszone
- 165 g Śliwki
Pieczona owsianka ze śliwkami – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 35 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Płatki, mak i rodzynki zalać wrzątkiem (około pół szklanki płynu) i odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić jajko z jogurtem lub serkiem i miodem. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki i oprószyć cynamonem. Płatki owsiane i kawałki śliwek wrzucić do masy jajecznej, dodać posiekane nerkowce, wymieszać i wlać do foremek. Piec około 30 minut.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Wartość energetyczna1013 kcal Białko ogółem36.63 g Tłuszcz37.17 g Węglowodany ogółem142.16 g Błonnik pokarmowy15.34 g Sód163.90 mg Sól0.41 g Potas1363.24 mg Wapń338.33 mg Fosfor924.01 mg Magnez281.20 mg Żelazo10.76 mg Cynk7.41 mg Miedź1.76 mg Mangan5.59 mg Jod17.64 μg Witamina A354.05 μg Retinol270.00 μg β-karoten507.83 μg Witamina D1.70 μg Witamina E4.24 mg Tiamina0.82 mg Ryboflawina0.78 mg Niacyna2.29 mg Witamina B60.60 mg Foliany157.14 μg Witamina B121.60 μg Witamina C9.73 mg
- Bogate w: błonnik, magnez, żelazo, witamina B12
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice