Pieczona owsianka z jabłkami
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Pieczona owsianka z jabłkami
- 100 g Jaja kurze całe – 2 sztuki
- 4 g Cynamon – łyżeczka
- 160 g Jabłko – 1 sztuka
- 100 g Jogurt naturalny 1,5% tł.
- 10 g Mak – 1 łyżka
- 30g Żurawiny – garść
- 25 g Miód pszczeli – 1 łyżka
- 35 g Orzechy nerkowca – 1 garść
- 80 g Płatki owsiane – 8 łyżek
Pieczona owsianka z jabłkami – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 35 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 st. C. Płatki, mak i żurawinę zalać wrzątkiem (około pół szklanki płynu) i odstawić na kilka minut aż napęcznieją. W tym czasie ubić jajko z jogurtem lub serkiem i miodem. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Płatki owsiane i wiórki z jabłek wrzucić do masy jajecznej, dodać posiekane nerkowce, doprawić cynamonem, wymieszać i wlać do foremek. Piec około 30 minut do zrumienienia.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Energia (kcal) 893 kcal Białko 35.31 g Tłuszcz 37.34 g Węglowodany ogółem 117.47 g Błonnik pokarmowy 13.90 g Cholesterol 360.00 mg Sód 155.15 mg Potas 1006.64 mg Wapń 277.48 mg Fosfor 881.11 mg Magnez 271.65 mg Żelazo 9.52 mg Cynk 6.96 mg Miedź 1.40 mg Mangan 4.59 mg Jod 16.91 μg Witamina A 278.48 μg Retinol 270.00 μg Beta-karoten 51.40 μg Witamina D 1.70 μg Witamina E 3.54 mg Tiamina 0.64 mg Ryboflawina 0.74 mg Niacyna 1.21 mg Witamina B6 0.48 mg Foliany 158.19 μg Witamina B12 1.60 μg Witamina C 15.40 mg
- Bogate w: błonnik, magnez, żelazo,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice