Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza to uogólniona choroba szkieletu, która charakteryzuje się niską masą kości, zaburzoną architekturą tkanki kostnej i w konsekwencji – jej zwiększoną łamliwością oraz podatnością na złamania.

Cicha Epidemia – tak często nazywana bywa osteoporoza z powodu bezobjawowego przebiegu w początkowym okresie rozwoju aż do momentu, po którym następuje już „kaskada złamań”. Choroba ta dotyczy 1 z 3 kobiet oraz 1 z 6 mężczyzn po 50 roku życia.

Złamania w osteoporozie

– nadgarstka i nasady dalszej kości przedramienia

– kompresyjne trzonów kręgowych

– końca bliższego kości udowej

Osteoporoza – Czynniki ryzyka

DIETETYCZNE

– Zbyt niska podaż wapnia

– Nadmierna podaż fosforanów

– Niedobory Wit.D3

– Używki: alkohol, herbata, napoje energetyczne

NIEDIETETYCZNE

– Płeć/menopauza

– Wiek

– Mała aktywność fizyczna

– Niska masa ciała – szczupła budowa ciała

– Predyspozycje rodzinne/genetyczne

– Palenie tytoniu

– Zaburzenie hormonalne

CZYNNIKI NA KTÓRE PACJENT NIE MA WPŁYWU

– Płeć kobieca

– Starzenie się

– Rasa kaukaska

– Wywiad rodzinny (ze strony matki)

CZYNNIKI NA KTÓRE PACJENT MA WPŁYW (Choroby sprzyjające osteoporozie)

– Jadłowstręt psychiczny

– Pierwotny hipogonadyzm

– Zespoły złego wchłaniania

– nadczynność tarczycy

– przewlekła niewydolność nerek

– Nadczynność przytarczyc

– Zespół i choroba Cushinga

– Prolactinoma

– Cukrzyca typu I

Osteoporoza – Zasady profilaktyki

  • Eliminacja czynników ryzyka
  • Dieta i zapewnienie prawidłowego stanu odżywiania
  • Suplementacja wapnia (1200-1500 mg Ca++/d)
  • Suplementacja Wit D (400-800 i więcej jednostek/d)
  • Aktywność fizyczna
  • Leczenie chorób współistniejących
  • Profilaktyczne stosowanie leków
  • Zapewnienie dostatecznej podaży wapnia w młodości warunkiem osiągnięcia optymalnej masy szczytowej kości

Osteoporoza- Dieta

1. Zaleca się spożywanie produktów bogatych w wapń i/lub witaminę D:

– sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte)

– mleko kozie i jego przetwory

– fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry)

– ryby tłuste morskie (sardynki z puszki i inne podobne ryby należy zjadać ze szkieletem, zawierającym większość wapnia)

-jarmuż, migdały, figi, kapusta, mak, sezam, orzechy włoskie

2. Zwiększenie spożycia produktów alkalizujących

– mleko

-warzywa (najlepiej do każdego posiłku)

-owoce

3. Dbać o podaż magnezu, cynku i wit. K

-Magnez (np. ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, pestki dyni i kiełki)

-Cynk (np. wołowina, krewetki, szpinak, siemię lniane, ostrygi i nasiona dyni)

-Wit. K (np. brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, kapusta włoska, szparagi)

4. Rozsądne korzystanie z promieniowania słonecznego

5. Suplementacja diety wapniem i witaminą D, jeśli to konieczne

6. Utrzymywanie odpowiedniej aktywności ruchowej i masy ciała w normie

7. Zapobieganie upadkom

8. Stosować się do zasad piramidy zdrowego żywienia

 

Ograniczenia

  • Ograniczenie jedzenia dużych ilości razowego chleba, który jest źródłem fitynianów (utrudniają przyswajanie wapnia)
  • Należy ograniczyć stosowanie soli kuchennej do 5g (łyżeczka)
  • Ograniczenie spożycia alkoholu, mocnej kawy i herbaty, napoje gazowane np. cola oraz napoje energetyczne (zwiększają wydalanie wapnia z moczem)
  • Mięso i wędliny (ponad ok. 75g dziennie) – mimo zawartości pełnowartościowego białka, są źródłem fosforu (w tym fosforany dodawane w trakcie produkcji). Spożycie w znacznych ilościach fosforu utrudnia przyswajanie wapnia
  • Unikanie żywności wysoko przetworzonej oraz typu fast food
  • NIE ZALECA SIĘ – Dieta bogato białkowe zwiększają utratę wapnia z moczem – (średnio 1 – 1,5mg wapnia/ 1g białka)
  • Zaprzestać palenia tytoniu
  • Należy unikać źródeł szczawianów:

– szpinak

-szczaw

-rabarbar

-botwinka

-herbata i kawa w dużych ilościach

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Julię Juszczyk

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA