Omlet z papryką i pieczarkami
Omlet z papryką i pieczarkami. Omlet jest idealny. Puszysty i delikatny w smaku. Poznaj idealne proporcje by go przygotować. Dodatki oczywiście możesz dodać dowolne.
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Składniki – Omlet z papryką i pieczarkami
- 100 g Jaja kurze całe – 2 sztuki
- 25 g Cebula – 1/4 sztuki
- 20 ml Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 2 łyżki
- 40 g Papryka czerwona
- 40 g Pieczarka – 2 sztuki
- 10 g Masło ekstra – 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie przepisu – Omlet z papryką i pieczarkami
Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Jajka roztrzep, dodaj mleko i przyprawy, dokładnie wymiezsaj. Na patelni rozgrzej masło i wylej masę jajeczną. Smaż na bardzo małym ogniu pod pokrywką. Jak masa zacznie się ścinać posyp omlet drobno pokrojonymi warzywami, przykryj przykrywką.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna254 kcal Białko ogółem15.20 g Tłuszcz18.81 g Węglowodany ogółem7.06 g Błonnik pokarmowy2.03 g Sód156.00 mg Sól0.38 g Potas411.55 mg Wapń88.45 mg Fosfor304.30 mg Magnez25.70 mg Żelazo2.96 mg Cynk2.18 mg Miedź0.27 mg Mangan0.13 mg Jod11.64 μg Witamina A570.90 μg Retinol349.70 μg β-karoten1326.40 μg Witamina D2.56 μg Witamina E2.22 mg Tiamina0.11 mg Ryboflawina0.87 mg Niacyna2.69 mg Witamina B60.34 mg Foliany103.35 μg Witamina B121.68 μg Witamina C61.30 mg
- Bogate w: białko, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice