Omlet po grecku
Omlet po grecku to omlet z fetą i szpinakiem. Przepis jest na 2 porcje, jednak dla osób o większym zapotrzebowaniu energetycznym może posłużyć jako 1 porcja. Omlet może być spożywany samodzielnie lub w towarzystwie razowego pieczywa. Z uwagi na mała ilość warzyw w omlecie należy dołożyć ich osobno na talerz.
Składniki – Omlet po grecku
- 50 g Cebula czerwona
- 200 g Jaja kurze
- 10 ml Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- 50 g Ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty
Przygotowanie Omlet po grecku
Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Na małej patelni podsmaż pokrojoną w słupki czerwoną cebulę i duś, aż zmięknie. Wlej rozbełtane jajka, posyp serem feta i powoli podsmażaj, aż omlet zacznie się ścinać. Co jakiś czas za pomocą szpatułki zamieszaj płynną część jajka, aby ścinała się równomiernie. Na koniec jednym ruchem złóż omlet na pół.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Wartość energetyczna482 kcal
Białko ogółem32.10 g
Tłuszcz35.60 g
Węglowodany ogółem8.00 g
Błonnik pokarmowy0.85 g
Sód285.00 mg
Sól0.71 g
Potas326.50 mg
Wapń106.50 mg
Fosfor415.00 mg
Magnez28.00 mg
Żelazo4.65 mg
Cynk3.64 mg
Miedź0.15 mg
Mangan0.15 mg
Jod19.90 μg
Witamina A545.00 μg
Retinol540.00 μg
β-karoten32.00 μg
Witamina D3.40 μg
Witamina E4.19 mg
Tiamina0.13 mg
Ryboflawina1.08 mg
Niacyna0.22 mg
Witamina B60.25 mg
Foliany130.00 μg
Witamina B123.20 μg
Witamina C3.00 mg
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice