Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie to stan organizmu będący skutkiem przedłużonego niedoboru składników pokarmowych (białka, tłuszczów czy węglowodanów), wynikającym z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach lub z ich niewystarczającej ilości. Problem ten dotyczy pacjentów szpitalnych np. onkologicznych, których wyniszczenie organizmu często jest związane z agresywną walką z nowotworem, ale również pacjentów, których decyzja o rezygnacji spożywania pożywienia jest indywidualna, obsesyjna i spowodowana dążeniem do pożądanego wyglądu fizycznego. Niestety wśród grupy pacjentów z niedożywieniem znajdują się również tacy, którzy ze względów etnicznych, ekonomicznych i geograficznych są skazani na długotrwałe niedożywienie organizmu. Zaburzenia odżywiania są jednym z coraz powszechniejszych problemów zdrowotnych, które występują głównie u dziewcząt i młodych kobiet, chociaż ich występowanie zostało potwierdzone także u chłopców i mężczyzn, a także u osób starszych obydwu płci. Trudno jest jednak jednoznacznie określić liczbę ludzi, którzy rzeczywiście chorują na zaburzenia odżywiania.

Niedożywienie – skutki

Długotrwałe niedożywienie niesie za sobą skutki takie jak:

  • Utrata masy ciała, zanik tkanki tłuszczowej, ale i mięśniowej
  • Wychudzenie
  • Obniżenie odporności
  • Niedoboru składników takich jak witaminy (awitaminoza) lub mikro/makroelementy
  • Objawy neurologiczne
  • Osłabienie organizmy
  • Depresja
  • Apatia
  • Rozdrażnienie
  • Pogarsza efekty leczenia lub całkowicie wyklucza pacjenta z leczenia
  • Pogarsza rokowanie
  • ,,Niedożywianie’’ tkanek organizmu, a co za tym idzie najważniejszych narządów np. mózgu
  • Zaburzona fizjologia organizmu, układu pokarmowego, wydalniczego, rozrodczego, krążenia
  • Zwiększenie częstości występowania powikłań infekcyjnych
  • Gorsze gojenie ran po zabiegach chirurgicznych, w tym po resekcjach narządów lub ich części.

Niedożywienie – Przyczyny

Chociaż badania nad etiologią i patogenezą zaburzeń odżywiania trwają od wielu lat, nadal nie poznano wszystkich czynników, które są odpowiedzialne za ich rozwój. Inne przyczyny dotyczą pacjentów onkologicznych niż z zaburzeniami.
U pacjentów szpitalnych jak i z zaburzeniami niedożywienie może być spowodowane:

  • Miejscowym wzrostem guza, który powoduje zaburzenia połykania, przedwczesne uczucie sytości, zmniejszone łaknienie oraz ból.
  • Zaburzonym wchłanianiem składników pokarmowych, zwłaszcza u chorych na nowotwory przewodu pokarmowego, po resekcjach żołądka, fragmentów jelit oraz zwiększone
    zapotrzebowanie organizmu wynikające z choroby podstawowej i chorób współistniejących (np. zakażenia, gorączka).
  • Głównym zaburzeniem odżywiania w przebiegu chorób nowotworowych jest jadłowstręt np. nudności, wymioty, uczucie suchości i pieczenia jamy ustnej, zaburzenia czucia smaku.
  • Długotrwałe działanie leków.
  • Zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego (powodujące odynofagię), bóle brzucha, zaparcia i biegunki.
  • Dążenie do pożądanej sylwetki
  • Zaburzenia psychiczne, obsesja, zaburzenia spostrzegania obrazu ciała.
  • Model ,,wiecznie odchudzającej się matki”.
  • Problemy rodzinne.
  • Satysfakcja ze sposobu odżywiania.
  • Brak edukacji i wiedzy żywieniowej, nieprawidłowe postawy żywieniowe.
  • Zaburzone mechanizmy poznawczo emocjonalne.
  • Brak zapewnienia opieki specjalistycznej np. psychologa lub dietetyka.
  • Zaburzenia psychosomatyczne.

 

Niedożywienie – Leczenie

Jeśli objawy są nasilone i długotrwałe, a doustne żywienie jest niemożliwe, konieczne staje się wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Niezbędnym jest wczesna i indywidualna interwencja żywieniowa z określeniem stanu niedożywienia. Ważnym jest, aby specjaliści tacy jak dietetycy i psycholodzy zapoznali się z potrzebami pacjenta, określili jego zapotrzebowanie na dane składniki, substancje ożywcze, energie, białko, węglowodany, elektrolity i odpowiednio dobrali terapię pod stałym nadzorem i monitorowaniem klinicznym lekarza. Niezbędnym jest również stała kontrola stanu odżywienia, dobranie metody oraz postaci podawanych pokarmów np. wykorzystanie diet płynnych doustnych lub żywienie dojelitowe oraz pozajelitowe, z możliwością modyfikacji czasowej lub stałej. Jeśli to konieczne lekarz ma obowiązek wprowadzić postępowanie farmakologiczne indywidualne i wprost proporcjonalne do wyniszczenia pacjenta, wykorzystując grupy leków: poprawiające apetyt (glikokortykosteroidy, progestageny), niesteroidowe leki przeciwzapalne, selektywne modulatory receptorów androgenowych (enobosarm) oraz prokinetyki.

W leczeniu niedożywiania niezbędnym jest również postępowanie niefarmakologiczne, które wbrew pozorom ma kluczowe znaczenie w rekonwalescencji, takie jak:

  • Wsparcie rodziny, bliskich.
  • Estetyka przyjmowanych potraw.
  • Miejsce przyjmowanych posiłków.
  • Akceptacja problemu i chęć poprawy.
  • Rozmowa z osobą zaufaną.
  • Przyjmowanie dodatkowych preparatów – gotowych odżywek, celem uzupełnienia diety.
  • Zlokalizowanie przyczyny występowania zaburzeń odżywiania.

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Julię Juszczyk

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA