Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie to pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu. Najczęściej jadamy je na słodko. Warto natomiast spróbować ich w wersji wytrawnej. Zawsze to ciekawa alternatywa dla dania mięsnego. Zamiast klasycznego ryżu czy kaszy, tutaj jako dodatek mamy ciasto naleśnikowe.
Naleśniki meksykańskie – farsz
Wymagane składniki
- pierś z kurczaka 150 g – jedna mała sztuka
- cebula – jedna sztuka
- czosnek – kilka ząbków, do smaku
- papryka czerwona – pół sztuki
- pół papryczki chili – do smaku
- fasola czerwona z puszki – około 3 łyżki
Naleśniki meksykańskie – ciasto
Wymagane składniki
- 500ml mleka 1,5%
- Jajko – jedna sztuka
- 160g mąki gryczanej – około szklanka
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 30min
-
Ilość porcji: 2
- Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, na małym ogniu.
Filet z kurczaka należy oprawić, pokroić w kostkę albo najlepiej zmielić. Następnie podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, a wszystkie warzywa (bez fasoli) pokroić drobno i dodać do kurczaka. Dusić na małym ogniu do miękkości, na koniec dodać fasolę czerwoną. Na koniec należy faszerować pełnoziarniste naleśniki przygotowanym wcześniej farszem .
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice