Nabiał light jest zdrowszy: prawda czy mit?
Nabiał to grupa produktów wytwarzana z mleka. Produkty nabiałowe nie bez kozery zajmują szczególne miejsce w piramidzie żywienia, gdyż dostarczają do organizmu pełnowartościowe białko i szereg składników mineralnych. W ostatnim czasie wiele osób w trosce o zdrowie eliminuje ze swoich diet śmietanę, tłusty twaróg, pełnotłuste jogurty naturalne i mleko zastępując je ich odtłuszczonymi odpowiednikami. Czy postępują słusznie?
Nabiał light jest zdrowszy: prawda czy mit?
O ile faktycznie odtłuszczony nabiał cechuje się zmniejszoną ilością kalorii, tak niestety nie pozostaje też bez wad. Nie dość, że czasami posiada wątpliwe walory smakowe np. odchudzony żółty ser (tłuszcz jest nośnikiem aromatu i smaku), to najczęściej wzbogacany jest o dodatkowe ilości rafinowanych cukrów czy inne kiepskiej jakości dodatki, co nie jest obojętne ani dla zdrowia ani dla pożądanej sylwetki. Niestety, wraz spadkiem zawartości tłuszczu, spada także ilość witamin obecnych w nabiale. Dzieje się tak, ponieważ witaminy takie, jak A, D i E rozpuszczają się w tłuszczach.
Oczywiście wszystko zależy o którym konkretnie produkcie mówimy. Jeśli będziemy sięgać wyłącznie po odtłuszczone mleko czy sery, tym mniejszą ilość witamin będziemy sobie serwować. Natomiast są produkty po które warto sięgać w odchudzonej wersji. Mowa tutaj o produktach wyjątkowo tłustych jak sery pleśniowe czy feta, która potrafią mieć ponad 30% tłuszczu, w tym przypadku wersja light zawiera 12% tłuszczu. Nie warto natomiast wybierać wersji light produktów, które z natury nie są aż tak bardzo tłuste jak np. jogurt naturalny czy twaróg półtłusty.
Ostatnie badania wskazują, że spożywanie niskotłuszczowych produktów prowadzić może do zwiększenia poziomu trójglicerydów w organizmie. Wynikać to może z faktu, że osoby wybierające te produkty najczęściej spożywają w zamian dużą ilość produktów o wysokiej zawartości cukru. W rezultacie obarczone są wyższym ryzykiem nadciśnienia oraz podwyższonego cholesterolu. Co równie ciekawe, pożywienie o obniżonej zawartości tłuszczów może nie być aż tak sycące, jak jego pełnowartościowy odpowiednik. W konsekwencji mimo zamiaru zrzucenia paru kilogramów, ostatecznie jemy więcej kalorii niż gdybyśmy wybierali wyłącznie pełnotłusty nabiał.
Nabiał light jest zdrowszy: prawda czy mit?
Oczywiście nie wszystkie odtłuszczone produkty są kompletnie niezdrowe dla naszego organizmu. Mądrze dobierane mogą wspomagać odchudzanie pod warunkiem równoczesnego stosowania zrównoważonej diety.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice