Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to kolejna wariacja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej. Przygotowanie go zajmie Ci nie więcej niż 25 minut.
Składniki – Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
- 50 g Makaron pełnoziarnisty
- 5 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Pieprz czarny
- Czosnek
- 50 g Ser gorgonzola
- 200 g Szpinak, mrożony (może także być świeży
Przygotowanie Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Ugotuj makaron. Na oleju podsmaż pokrojony drobno czosnek. Dodaj szpinak, duś 10 minut. Dopraw solą, na koniec dodaj ser (pokrojony lub starty), zamieszaj i podawaj z makaronem. Dopraw do smaku.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna422 kcal Białko ogółem20.90 g Tłuszcz21.26 g Węglowodany ogółem40.45 g Błonnik pokarmowy8.80 g Sód739.75 mg Sól0.11 g Potas521.29 mg Wapń418.43 mg Fosfor241.13 mg Magnez99.21 mg Żelazo4.72 mg Cynk2.50 mg Miedź0.17 mg Mangan0.55 mg Jod0.25 μg Witamina A1370.27 μg Retinol0.00 μg β-karoten7678.10 μg Witamina D10.50 μg Witamina E4.12 mg Tiamina0.17 mg Ryboflawina0.31 mg Niacyna0.95 mg Witamina B60.46 mg Foliany308.97 μg Witamina B120.60 μg Witamina C85.40 mg
- Bogate w: białko, błonnik, wapń, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice