Makaron ze szpinakiem i awokado
Makaron ze szpinakiem i awokado to propozycja na obiad bądź ciepłą kolację. Dzięki zmiksowaniu awokado i szpinaku otrzymamy bardo aromatyczny sos. Kurczak wędzony dodatkowo podkręci smak, jednak można też dodać grillowanego wcześniej kurczaka.
Składniki – Makaron ze szpinakiem i awokado
- 70 g Awokado
- 60 g Jogurt naturalny lub kokosowy
- 65 g Makaron ryżowy lub inny
- 75 g Wędzonej lub grillowanej piersi z kurczaka
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Papryka chili
- 3 ml Sok z cytryny
- 1 g Sól
- 50 g Szpinak, świeży
Przygotowanie Makaron ze szpinakiem i awokado
Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Umyte i obrane awokado, liście szpinaku, papryczkę chili i jogurt naturalny zmiksować, razem z solą i pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Przygotowanym sosem polać ugotowany, ciepły makaron, dodać pokrojonego w kawałki kurczaka wędzonego i wymieszać. Gotowe danie udekorować listkami szpinaku.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna570 kcal
Białko ogółem23.63 g
Tłuszcz25.45 g
Węglowodany ogółem63.92 g
Błonnik pokarmowy2.80 g
Cholesterol43.50 mg
Sód451.96 mg
Sól0.15 g
Potas895.79 mg
Wapń69.73 mg
Fosfor224.08 mg
Magnez90.99 mg
Żelazo3.10 mg
Cynk1.02 mg
Miedź0.20 mg
Mangan0.27 mg
Jod30.83 μg
Witamina A363.44 μg
Retinol4.50 μg
β-karoten2156.24 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E3.30 mg
Tiamina0.28 mg
Ryboflawina0.29 mg
Niacyna11.24 mg
Witamina B60.76 mg
Foliany149.40 μg
Witamina B120.30 μg
Witamina C41.37 mg
- Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina C, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice