Makaron z tuńczykiem i fasolką szparagową
Makaron z tuńczykiem i fasolką szparagową to pomysł na ciekawy i szybki obiad. Zazwyczaj fasolkę szparagową jemy tradycyjnie z bułką tartą i brakuje nam pomysłów na inne dania z nią w roli głównej. Dodatek tuńczyka i makaronu sprawia, że danie przygotowuje się bardzo szybko.
Składniki – Makaron z tuńczykiem i fasolką szparagową
- 10 ml Olej rzepakowy – 1 łyżka
- 70 g Fasolka szparagowa mrożona lub świeża w sezonie
- 30 g Cebula
- 5 g Czosnek – 1 ząbek
- 50 g Makaron pełne ziarno
- 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
- 90 g Tuńczyk, w sosie własnym
- 1 g Sól
Przygotowanie Makaron z tuńczykiem i fasolką szparagową
Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
- Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oleju i dodaj ugotowaną fasolkę, tuńczyka oraz wyciśnięty czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z makaronem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcji z przepisu
Wartość energetyczna396 kcal Białko ogółem28.48 g Tłuszcz12.65 g Węglowodany ogółem41.00 g Błonnik pokarmowy7.33 g Sód469.85 mg Sól1.17 g Potas538.89 mg Wapń62.78 mg Fosfor191.63 mg Magnez57.22 mg Żelazo2.23 mg Cynk1.26 mg Miedź0.14 mg Mangan0.35 mg Jod41.68 μg Witamina A373.77 μg Retinol333.00 μg β-karoten244.70 μg Witamina D4.05 μg Witamina E4.22 mg Tiamina0.12 mg Ryboflawina0.13 mg Niacyna12.55 mg Witamina B60.36 mg Foliany61.16 μg Witamina B121.89 μg Witamina C13.85 mg
- Bogate w: błonnik, potas, białko, magnez,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice