Makaron z łososiem i brokułami
Makaron z łososiem i brokułami to pyszny obiad dla osób lubiących intensywne smaki. Bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Składniki – Makaron z łososiem i brokułami
- 100 g Brokuły
- 2 g Czosnek
- 1 g Gałka muszkatołowa Kamis
- 75 g Makaron żytni razowy wstążka
- 14 g Pomidory suszone na słońcu
- 60 g Serek almette jogurtowy Hochland
- 1 g Skórka cytrynowa
- 30 g Szpinak
- 50 ml Mleko spożywcze, 1.5% tłuszczu
- 70 g Łosoś, wędzony
Przygotowanie przepisu – Makaron z łososiem i brokułami
Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 1 porcje
- Sposób przygotowania:
- Szpinak podduś razem z czosnkiem. Serek połącz z mlekiem i gałką muszkatołową, dodaj szpinak, skórkę z cytryny i małe różyczki brokułów. Chwilę duś razem, potem zdejmij pastę z ognia, dodaj łososia i wszystko wymieszaj. Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Wymieszaj pastę z makaronem, posyp suszonymi pomidorami.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna620 kcal Białko ogółem32.41 g Tłuszcz22.15 g Węglowodany ogółem71.13 g Błonnik pokarmowy5.24 g Sód1319.67 mg Sól2.68 g Potas1292.93 mg Wapń198.89 mg Fosfor425.86 mg Magnez99.20 mg Żelazo3.62 mg Cynk1.72 mg Miedź0.36 mg Mangan0.93 mg Jod43.13 μg Witamina A628.51 μg Retinol229.80 μg β-karoten2429.83 μg Witamina D9.33 μg Witamina E3.51 mg Tiamina0.35 mg Ryboflawina0.41 mg Niacyna7.08 mg Witamina B60.83 mg Foliany207.35 μg Witamina B122.53 μg Witamina C113.02 mg
- Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,, magnez, witamina D
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice