Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

 

W organizmie człowieka magnez jest konieczny do budowy, kości, zębów, aktywnego transportu sodu i potasu, odpowiednia podaż magnezu przyśpiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, działa przeciwstresowo, wpływa na funkcję mózgu, zwalnia procesy starzenia, ma również wpływ na regulację ciśnienia krwi.

 

 

Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

Magnez jest składnikiem chlorofilu, a więc występuje w zielonych częściach roślin. Dobrym źródłem magnezu oprócz warzyw liściastych są: kiełki zbóż, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kukurydza, banany, orzechy, migdały kakao, czekolada i sery podpuszczkowe.  Niewielkie ilości magnezu występują także w mleku i przetworach mlecznych. Istotnym źródłem magnezu w codziennej diecie może być woda pitna i wysoko zmineralizowane wody mineralne.

 

 

Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

Niedobór magnezu może powodować zaburzenia krążenia, zaburzenia pracy serca, nadpobudliwość, drgawki, może być czynnikiem ryzyka osteoporozy pomenopauzalnej, jak również powodować oporność na insulinę i upośledzenie wydzielania tego hormonu.  Małym stężeniom magnezu towarzyszy niedokrwistość, spowodowana uszkodzeniem błony komórkowej krwinek czerwonych co znacznie skraca ich przeżywalność.  Łagodna hipomagnezemia często przebiega bezobjawowo, w przypadku nasilonych niedoborów najczęstsze objawy to: ogólne osłabienie, apatia, depresja, brak apetytu, nudności, wymioty i senność. Do czynników zmniejszających wchłanianie magnezu należą: fosforany, związki fitynowe, duża ilość błonnika i wapnia, dlatego w diecie bogatej w wapń należy zwiększyć podaż magnezu. Korzystnie na przyswajanie magnezu wpływa białko.

 

 

 

Magnez – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła magnezu

Magnez w ilościach naturalnie występujących w produktach spożywczych nie wywołuje niepożądanych skutków dla organizmu człowieka. Nadmierna podaż magnezu może mieć miejsce przy spożywaniu w zbyt dużych ilościach wzbogacanych w ten składnik produktów spożywczych i suplementów diety. Tendencja do wzrostowego stężenia magnezu w surowicy krwi występuje w niewydolności nerek. Objawy towarzyszące dużemu stężeniu magnezu to: nudności, wymioty, spadek ciśnienia tętniczego. Hipermagnezemia prowadzi do zaburzeń pracy serca, zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i oddechowego.

 

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA