Kuchnia meksykańska – charakterystyka, plusy i minusy
Tradycja kulinarna Meksyku opiera się głównie na kukurydzy, nasionach roślin strączkowych, pomidorach oraz różnych odmianach papryk chili. Jest mieszanką różnorodności wszystkich regionów tego kraju. Jest połączeniem tradycji prekolumbijskich oraz hiszpańskich. Kuchnia ta jest jednak bardzo zróżnicowana, ponieważ każdy z regionów jest inny. Wyróżnia się trzy regiony północ, centrum oraz południe. W centralnej części widoczne są wpływy europejskie.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka, plusy i minusy
Charakteryzuje się ciekawym i bogatym smakiem, dzięki użytym przyprawom, które nadają wyjątkowy specyficzny smak. Głównym elementem smakowym tej kuchni jest papryka chilli.
Współczesne dania bazują na: fasoli, mięsie, rybach, kukurydzy, awokado i różnych odmianach papryki. Niezastąpionym elementem tej kuchni są tropikalne owoce- papaja i ananasy. Dzięki tej kuchni poznaliśmy ziemniaki, dynię, bataty i awokado. Kuchnia ta miała wpływ na kulinarny rozwój Europy. W tym kraju obiad jest celebrowany przez całą rodzinę. W porze obiadowej ulice miast pustoszeją. To właśnie przy stołach zastawionych obficie rozkwita życie towarzyskie i kulturalne jego mieszkańców.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka, plusy i minusy
Potrawa królującą jest tortilla – na północy pszenna, a na południu kukurydziana. Popularnością cieszą się tam mięsne buritto (tortilla nadziana mięsnym farszem), chili con carne (jest to potrawka na bazie papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i mięsa, podawana z tortillą lub ryżem), guacamole (salsa z awokado), nachos (małe kawałki tortilli z roztopionym na górze serem) z przeróżnymi salsami oraz enchiladas (jest to tortilla smażona, a następnie nadziewana sosem i farszem) i tacos (tortilla z mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem i przyprawami). W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisane na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego. Kuchnia ta jest bardzo barwna oraz inspirująca. Warto spróbować tej kuchni.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka, plusy i minusy
Plusy:
- Dzięki dużej ilości nasion roślin strączkowych może zwiększyć przemianę materii
- Ostre przyprawy mogą wspomóc odchudzanie
Minusy:
- Kuchnia ta jest ciężkostrawna, więc niezalecana osobom z problemami żołądkowymi
- Osoby borykające się z chorobą wrzodową również powinni zrezygnować z tej kuchni, gdyż ostre przyprawy będą podrażniać błonę śluzową
- Bazuje na kilku produktach, które są podawane na różne sposoby
Dietetyk Katowice