Kuchnia chińska – charakterystyka, plusy i minusy
Ze względów geograficznych wyróżnia się kilka odmian tej kuchni. Różnice miedzy poszczególnymi kuchniami polegają przede wszystkim na używanych składnikach, przyprawach i sposobu przyrządzenia.
Wyróżnia się kuchnie pekińską, kantońską, szanghajską, syczuańską, hunańską, fukieńską, sinciang, nyonya oraz chaozhou.
Kuchnia chińska – charakterystyka, plusy i minusy
Charakterystycznymi składnikami tej kuchni są tofu (serek sojowy, przyrządzany przez fermentację soi), sos sojowy (wytwarzany z fermentowanej soi, pszenicy, wody i soli), pieprz syczuański, sos hoisin ( słodko-pikantny sos na bazie soi i śliwek), sos ostrygowy (na bazie ekstraktu z gotowanych ostryg) i ocet ryżowy (produkt fermentacji ryżu).
Potrawy sporządza się przez szybkie smażenie w woku, pokrojone składniki wrzuca się na wrzący olej i cały czas miesza. Inną używaną techniką jest zanurzanie w głębokim tłuszczu na kilka sekund. Metody również popularne w Chinach to gotowanie na parze oraz smażenie w sosie.
Kuchnia chińska – charakterystyka, plusy i minusy
W Chinach obowiązuje specjalna etykieta podczas spożywania posiłków. Posiłki zjada się pałeczkami z miseczek, a zupę je się łyżką. Napój dolewa się współtowarzyszącym, nigdy sobie. Jedzenia nigdy nie nabijamy na pałeczkę. Nie gestykulujemy pałeczkami, ani ich nie oblizujemy. Po spożyciu posiłku odkładamy pałeczki w specjalne miejsce, krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście.
W kuchni pekińskiej popularne są bułeczki pszenne gotowane na parze oraz makaron. Rzadko jada się tam ryż. Z kolei kuchnia katalońska opiera się na ryżu i drobno posiekanych składnikach smażonych w woku. Dominują potrawy z ryb i owoców morza. W kuchni szanghajskiej również popularne są owoce morza oraz słodki smak. Kuchnia syczuańska opiera się na wołowinie i jest pikantna. Z pierożków i różnorodnych zup słynie kuchnia fukieńska. W kuchnia sinciang dominują zboża, wieprzowina oraz gotowanie na wolnym ogniu. Chaozhou słynie z owoców morza oraz delikatnych potraw. Pozostałe kuchnie nie posiadają specyficznych cech.
Kuchnia chińska – charakterystyka, plusy i minusy
Plusy
- duża ilość darów morza, które posiadają cenne kwasy tłuszczowe;
- duża różnorodność wśród potraw
Minusy
- obecność produktów specyficznych, które należy lubić np. sos ostrygowy, ocet ryżowy;
- duża ilość produktów bazujących na soi
- duża ilość smażonych potraw
Dietetyk Katowice