Ksylitol czy erytrol?
Ksylitol czy erytrol to obecnie jedne z najbardziej popularnych zamienników tradycyjnego cukru. Należą do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Te naturalne słodziki przyciągają uwagę nie tylko ze względu na niższą kaloryczność w stosunku do sacharozy, ale także ze względu na niższy indeks glikemiczny, co ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Zatem skąd są pozyskiwane?
KSYLITOL
W Europie znany jest jako bezpieczna substancja dodatkowa do żywności, oznaczona symbolem E967. Inna jego nazwa to cukier brzozowy. Naturalnie znaleźć możemy go w warzywach i owocach np. w śliwkach, truskawkach czy kalafiorze. Wyglądem przypomina cukier biały, a co ciekawe mimo, iż jest 40% mniej kaloryczny od sacharozy to jego słodkość jest do niej bardzo zbliżona. Wartość energetyczna 1g ksylitolu to 2,4kcal, a jego indeks glikemiczny jest równy 8.
Na rynku możemy znaleźć dwa rodzaje ksylitolu – fiński i chiński. Ten pierwszy charakteryzuje się technologią produkcji opartą na przetwarzaniu drewna brzozowego, natomiast ksylitol chiński uzyskuje się z kolb kukurydzy, która jest o wiele tańszym surowcem.
ZALETY
+ niska kaloryczność
+ substytut cukru dla osób z cukrzycą i insulinoopornością jako, że jest metabolizowany bez udziału insuliny
+ dobry prebiotyk – bierze udział w rozwijaniu flory bakteryjnej jelit
+ zmniejsza ryzyko próchnicy
WADY
– w dużych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający
– niewskazany u osób z zespołem jelita drażliwego
– cena, obecnie ok. 30zł/1kg
ERYTRYTOL , ERYTROL
Tą substancję znajdziemy pod symbolem E968. Podobnie jak ksylitol występuje naturalnie w owocach np. gruszki, winogrona czy melony, ale także w owocach morza, winie czy sosie sojowym. Znajdziemy go również jako składnik żywności: gumy do żucia, czekolady, napoje ale również w takich produktach jak pasty do zębów czy kremy. 1 g erytrytolu dostarcza 0,2kcal, zatem uważany jest za produkt bezkaloryczny. Jeśli chodzi o słodkość, to jest odrobinę mniej słodki niż cukier stołowy. Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero.
Produkcja erytrytolu różni się od produkcji pozostałych polioli. Dawniej do produkcji erytrytolu wykorzystywano gatunki niektórych drożdży i glukozę lub hydrolizaty skrobiowe, jednak ze względu na koszt takiej produkcji, który był wysoki i zupełnie nieopłacalny zrezygnowano z tego sposobu produkcji. Dlatego obecnie najczęściej erytrytol jest syntezowany w sposób naturalny przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny, kukurydzy lub pszenicy. Są to drożdże, które naturalnie występują w glebie oraz olejach roślinnych, majonezie i serach pleśniowych.
ZALETY
+ prawie bezkaloryczny
+ substytut cukru dla osób z cukrzycą i insulinoopornością
+ zmniejsza ryzyko próchnicy
+ mniejsze ryzyko wystąpienia biegunek niż w przypadku ksylitolu
WADY
-w dużych ilościach może powodować efekt przeczyszczający czy wzdęcia
– cena, ok. 30zł/1kg
Podsumowując ksylitol i erytrytol różnią się sposobem produkcji, bowiem ksylitol bierze się z drewna brzozowego lub z kolb kukurydzy (już wiemy, że pierwszy surowiec jest lepszym wyborem), a erytrytol syntetyzowany jest przez określony gatunek drożdży z gliceryny, kukurydzy lub pszenicy. Mimo to są to bezpieczne substancje, które są ciekawą alternatywą dla cukru białego i posiadają wiele korzyści.
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Karolinę Nachlik
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice