Krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku to szybka i smaczna zupa. Jej bazą jest wywar warzywny. Aby zaoszczędzić czas możesz wykorzystać eko kostkę rosołową z dobrym składem. Krem jest bogaty w błonnik oraz białko. Jest też świetnym źródłem potasu.
Składniki – Krem z zielonego groszku
- 15 g Pestki dyni, 1 łyżka
- 250 ml Bulion warzywny, 1 szklanka
- 5 g Czosnek, 1 ząbek
- 250 g Groszek zielony mrożony lub świeży
- Imbir, mielony
- Pieprz czarny
- Sól
Przygotowanie
Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
- Wywar podgrzać, wrzucić groszek, gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Przyprawić, posypać pestkami.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji :1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna323 kcal
Białko ogółem21.19 g
Tłuszcz8.47 g
Węglowodany ogółem33.19 g
Błonnik pokarmowy15.90 g
Sód9.02 mg
Sól0.01 g
Potas930.49 mg
Wapń61.57 mg
Fosfor448.91 mg
Magnez148.60 mg
Żelazo6.64 mg
Cynk4.26 mg
Miedź0.91 mg
Mangan1.98 mg
Jod0.14 μg
Witamina A168.49 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten1017.48 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E4.84 mg
Tiamina0.04 mg
Ryboflawina0.06 mg
Niacyna6.24 mg
Witamina B60.39 mg
Foliany9.55 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C59.06 mg
- Bogate w: białko, błonnik, potas, magnez, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice