Krem z brokułów
Krem z brokułów to bardzo odżywcza zupa. Zawiera sporo błonnika, żelaza, folianów, wapnia i witaminy C. Dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Krem z brokułów
- 500 g Brokuły
- 50 g Chleb żytni, grzanka
- 20 g Czosnek
- 80 g Jogurt naturalny typ grecki
- 20 g Migdały płatki
- 20 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Papryka chili, suszona
- 2 g Przyprawy – imbir, mielony
- 3 g Przyprawy – oregano, suszone
- 3 g Sól
- 950 ml Woda
- Suszona włoszczyzna lub kostka rosołowa z dobrym składem
Krem z brokułów – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Brokuł umyj i podziel na różyczki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku zagotuj wodę z suszoną włoszczyzną lub kostką rosołową z dobrym składem. Następnie wrzuć brokuł, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Gotuj około 15 minut aż brokuł będzie miękki. Następnie dodaj oliwę, płatki migdałowe, jogurt i zmiksuj zupę blenderem na gładką masę.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Wartość energetyczna730 kcal Białko ogółem28.58 g Tłuszcz41.70 g Węglowodany ogółem71.26 g Błonnik pokarmowy20.96 g Cholesterol0.00 mg Sód1579.10 mg Sól0.10 g Potas2335.00 mg Wapń416.02 mg Fosfor530.24 mg Magnez226.76 mg Żelazo8.64 mg Cynk3.74 mg Miedź0.64 mg Mangan4.36 mg Jod145.74 μg Witamina A767.60 μg Retinol0.00 μg β-karoten4781.02 μg Witamina D0.00 μg Witamina E14.46 mg Tiamina0.60 mg Ryboflawina0.82 mg Niacyna6.04 mg Witamina B60.94 mg Foliany654.88 μg Witamina B120.00 μg Witamina C422.82 mg
- Bogate w: błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo, witamina C, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice