Kotlety szarpane
Kotlety szarpane to fajny sposób, aby w postaci mięsnego dania przemycić trochę warzyw. Powinny przypaść do gusty starszym i młodszym.
Składniki – Kotlety szarpane
- 100 g Cebula
- 2 Jaja kurze, 100g
- 100 g Kukurydza, konserwowa
- 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 500 g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
- 30 ml Oliwa z oliwek
- 240 g Papryka czerwona
- 150 g Pieczarki
- 1 g Pieprz czarny
- 24 g Pietruszka, liście
- 100 g Ser gouda
- 2 g Sól
Przygotowanie Kotlety szarpane
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 5 porcji
- Sposób przygotowania:
-
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę. Solimy i mieszamy. W kostkę kroimy także paprykę i cebulę. Pieczarki i ser trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 5 porcji z przepisu
Wartość energetyczna1990 kcal
Białko ogółem161.95 g
Tłuszcz117.54 g
Węglowodany ogółem79.76 g
Błonnik pokarmowy19.61 g
Sód1543.96 mg
Sól1.82 g
Potas4328.19 mg
Wapń919.85 mg
Fosfor2570.84 mg
Magnez341.90 mg
Żelazo11.28 mg
Cynk11.59 mg
Miedź1.57 mg
Mangan1.97 mg
Jod62.02 μg
Witamina A2209.95 μg
Retinol666.50 μg
β-karoten9264.00 μg
Witamina D5.91 μg
Witamina E19.02 mg
Tiamina0.87 mg
Ryboflawina3.30 mg
Niacyna78.96 mg
Witamina B64.43 mg
Foliany387.92 μg
Witamina B125.14 μg
Witamina C403.20 mg
- Bogate w: białko, potas, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice