Koktajl truskawkowy z awokado
Koktajl truskawkowy z awokado sprawdzi się idealnie jako pełnowartościowy posiłek , zwłaszcza w letnie dni. Jest zbilansowany pod względem zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest pełen wapnia i witaminy C. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Składniki – Koktajl truskawkowy z awokado
- 70 g Awokado – pół sztuki
- 60 g Banan – pół sztuki
- 150 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu
- około 150 g Truskawki, świeże lub mrożone
- 150 g Skyr jogurt naturalny typu islandzkiego (ten typ jogurtu ma więcej białka, a mniej tłuszczu, dobrze bilansuje posiłek i pozwala dodać więcej zdrowych tłuszczy, w tym przypadku awokado)
Przygotowanie przepisu – Koktajl truskawkowy z awokado
Czas przygotowania: 5 minut
- Ilość porcji: 1 porcje
- Sposób przygotowania:
- W sezonie wykorzystaj świeże truskawki, poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Awokado i banana obierz ze skórki. Zmiksuj owoce z mlekiem i jogurtem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna402 kcal Białko ogółem26.15 g Tłuszcz14.49 g Węglowodany ogółem44.93 g Błonnik pokarmowy3.93 g Sód76.60 mg Sól0.19 g Potas1068.00 mg Wapń230.30 mg Fosfor207.20 mg Magnez80.10 mg Żelazo2.14 mg Cynk1.01 mg Miedź0.39 mg Mangan0.74 mg Jod7.58 μg Witamina A50.20 μg Retinol34.50 μg β-karoten97.20 μg Witamina D0.03 μg Witamina E1.36 mg Tiamina0.20 mg Ryboflawina0.50 mg Niacyna2.20 mg Witamina B60.59 mg Foliany86.60 μg Witamina B120.60 μg Witamina C101.60 mg
- Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, błonnik, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice