Koktajl bananowo-orzechowy
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wymagane składniki
- Cynamon – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Banan – 2 sztuki (240 g)
- Figi, suszone – 1/3 garści (30 g) – można wymienić na inne suszone owoce np. rodzynki, daktyle
- Masło orzechowe bez soli i cukru – 3 łyżki (45 g)
- Mleko spożywcze 2% tłuszczu – 1 i 3/4 szklanki (400 ml)
- Płatki owsiane – 1/6 szklanki (20 g)
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 5min
- Sposób przygotowania:
- Płatki i figi namoczyć we wrzątku. Wszystkie składniki
zmiksować by uzyskać jak najbardziej gładką konsystencję.
- Płatki i figi namoczyć we wrzątku. Wszystkie składniki
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : około 2 szklanki
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 910 kalorii; 118 g węglowodanów; 25 g białka; 40g tłuszczu
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Pyszny i bardzo energetyczny koktajl. Bogaty w potas i wapń. Aksamitny smak bananów połączony z masłem orzechowym w towarzystwie rozgrzewającego cynamonu. A do tego płatki i figi by nasycić na dłużej. Koktajl idealnie sprawdzi się jako śniadanie, przekąska u osób z dużym zapotrzebowaniem energetycznym, dlatego polecany jest dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną lub dla sportowców. To również świetny sposób na pożywny posiłek dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą zjeść obiadu lub mają bardzo mało czasu na spożycie posiłku. Dla osób z mniejszym zapotrzebowaniem energetycznym można wprowadzić kilka modyfikacji: nie dodawać fig, które mają dodatkowo dosłodzić koktajl oraz pominąć płatki owsiane. Koktajl ma wtedy gładszą konsystencję. Taką modyfikację można również wprowadzić podając koktajl dzieciom, które nie do końca lubią, gdy „coś pływa” :-)Z alergenów występuje tutaj mleko i orzechy ziemne w postaci masła. W przypadku potrzeby wykluczenia mleka krowiego można zastąpić je mlekiem roślinnym np. owsianym lub kokosowym. W przypadku potrzeby wykluczenia masła orzechowego z orzechów ziemnych można zastosować inne masło np. migdałowe.
mgr Kamila Dyndor