Kawa w ciąży
Kawa w ciąży jest dozwolona, natomiast nie można jej spożywać bez umiaru. Zbyć duża ilość kofeiny może doprowadzić do poronienia. Wiele przyszłym mam nie chce rezygnować z porannej kawy, stąd często już na pierwszej wizycie u ginekologa pada pytanie o jej dozwoloną ilość. Należy pamiętać, że nie tylko kawa jest źródłem kofeiny. Gdzie jeszcze znajdziemy kofeinę? W jakich ilościach przyszła mama może pić kawę? No i co z karmieniem piersią? Spójrzmy, co na to mówią badania.
Obowiązujące zalecenia, co do bezpiecznej ilości.
Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że kobiety w ciąży mogą spożywać kawę, ale nie przekraczając dawki 300mg kofeiny na dzień (to 1-2 filiżanki kawy). Kofeina znajduje się nie tylko w kawie, dlatego trzeba zwracać uwagę na inne produkty i zawartość w nich kofeiny. Kofeina łatwo się wchłania w organizmie i przenika przez łożysko do płynu owodniowego. Wysokie dziennie spożycie kofeiny, przekraczające 300mg na dobę, zwiększa ryzyko poronienia, wad rozwojowych u dziecka i przedwczesnego porodu, dlatego tak ważny jest umiar w jej spożyciu.
Kawa w ciąży
Gdzie znajdziemy jeszcze kofeinę?
Kofeina występuje naturalnie w kawie, herbacie, kakao oraz czekoladzie. Zawierają ją także napoje energetyzujące, napoje gazowane typu cola oraz suplementy diety czy leki (np. z grupy przeciwbólowych). Dla przykładu: filiżanka czarnej kawy może zawierać 70-140mg kofeiny, filiżanka kawy rozpuszczalnej – 95mg, szklanka herbaty w torebkach – 46mg, szklanka zielonej herbaty – 31mg, butelka (0,33 l) coli – 45mg.
Kawa w ciąży
Co podczas karmienia piersią?
Jeśli chodzi o spożycie kawy a karmienie piersią to sytuacja ma się podobnie jak w czasie ciąży. W pierwszych miesiącach życia dziecka najlepiej z kawy zrezygnować, a dopiero po trzecim miesiącu można pić ją w niewielkich ilościach. Zalecane jest nieprzekraczanie dawki 300mg na dzień. Maluch nie potrafi pozbyć się kofeiny z organizmu, dlatego kumuluje się ona w jego tkankach. Zbyt dużo ilość kofeiny u dziecka może powodować u niego bóle brzucha, niepokój, nerwowość, nadpobudliwość, problemy z zasypianiem i płacz.
Czym można zastąpić kawę?
Kawę w ciąży można zastąpić kawą zbożową lub z cykorii. Korzeń cykorii, jęczmień czy żyto są naturalnie pozbawione kofeiny. Dlatego kawa zbożowa jest doskonałym zamiennikiem normalnej kawy dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kofeiny. Dodatkowo kawa zbożowa ma delikatniejszy aromat i smak oraz może być dodatkowym źródłem składników mineralnych – zawiera wapń, cynk, magnez i żelazo. Kawę tradycyjną można zastąpić także kawą bezkofeinową. Taka kawa zawiera śladowe ilości kofeiny (ok. 3mg). Zamiast tradycyjnej herbaty warto sięgnąć po naturalne herbaty owocowe lub herbaty rooibos, które nie zawierają kofeiny.
Podsumowując nie trzeba rezygnować z picia kawy podczas ciąży i karmienia piersią. Należy jednak zachować umiar w jej spożyciu i nie przekraczać dawki 300mg kofeiny na dzień. Warto pamiętać, że źródłem kofeiny jest nie tylko kawa, ale także herbata, napoje gazowane czy kakao. Dobrym rozwiązaniem wydaje się zastąpienie tradycyjnej kawy kawą zbożową, która dodatkowo dostarcza składniki mineralne i nie zawiera kofeiny, więc jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Karolina Misztela
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice