Kapuśniak
Kapuśniak – polska, tradycyjna zupa przygotowana na bazie wywaru warzywnego czyli wersja wegańska. Szybka i rozgrzewająca zupa, w sam raz na zimę. Bogata w błonnik, potas, magnez i witaminę C.
Składniki – Kapuśniak
- 50 g Cebula
- 330 g Kapusta kwaszona
- 75 g Koncentrat pomidorowy, 30%
- 90 g Marchew
- 20 g Miód pszczeli
- 10 ml Olej rzepakowy
- 3 g Kmin rzymski, suszony
- Oregano, suszone 3 g
- 3 g Papryka, w proszku
- 2 g Pieprz czarny
- 10 ml Sos sojowy
- 280 g Ziemniaki, wczesne
- 20 g Masło ekstra
- Bulion warzywny
Przygotowanie Kapuśniak
Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 4 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Podsmażyć pokrojoną cebulę z przyprawami, dodać pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Zalać bulionem. Osobno ugotować kapustę do miękkości. Dodać ugotowane kapustę go garnka z z bulionem i warzywami, gotować. Dodać miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcji z przepisu
Wartość energetyczna713 kcal Białko ogółem16.91 g Tłuszcz30.27 g Węglowodany ogółem103.50 g Błonnik pokarmowy20.00 g Cholesterol49.60 mg Potas3220.72 mg Wapń316.96 mg Fosfor350.97 mg Magnez200.79 mg Żelazo9.45 mg Cynk3.38 mg Miedź0.71 mg Mangan2.07 mg Jod150.26 μg Witamina A2177.05 μg Retinol150.20 μg β-karoten12529.73 μg Witamina D0.15 μg Witamina E7.10 mg Tiamina0.55 mg Ryboflawina0.66 mg Niacyna8.75 mg Witamina B62.03 mg Foliany178.82 μg Witamina B120.00 μg Witamina C132.85 mg
- Bogate w: błonnik, potas, magnez, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice