Jak wybrać mleko roślinne
Jak wybrać mleko roślinne, aby zastąpiło nam w pełni mleko krowie? To bardzo ważne pytanie, ponieważ w aktualnych czasach coraz większa ilość osób zainteresowana jest dietą wegańską.
Dieta wegańska charakteryzuje się całkowitym odrzuceniem produktów odzwierzęcych, analogicznie zastępując je produktami roślinnymi. Komponując dietę roślinną należy mieć na uwadze wiele czynników, które zapewnią prawidłowe odżywienie organizmu. Stąd też na rynku gastronomicznym pojawiły się coraz to powszechniejsze produkty imitujące produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym artykule przybliżymy wspomniany problem na przykładzie wyboru dobrego mleka roślinnego , które bez większego problemu można znaleźć w pobliskich sklepach.
Jak wybrać mleko roślinne
Po pierwsze, najważniejszym faktem dotyczącym wyboru mleka roślinnego jest to czy napój ten jest fortyfikowany w wapń. Po drugie jak bardzo różni się od siebie wartość odżywcza każdego z mlek roślinnych. Na przykład różnica w ilości białka między napojem sojowym a kokosowym.
Pierwszym przykładem takiego napoju jest wyrób firmy „Koko Dairy free”, napój kokosowy wzbogacony w wapń i witaminy. Głównymi składnikami znajdującymi się w tym produkcie są woda, mleko kokosowe 8,4 %, skoncentrowany sok winogronowy, fosforan wapnia, sól morska, karoten i witaminy ( D3 oraz B12). W stu gramach produktu znajduje się 1,9g węglowodanów (cukry w ilości 1,6g). Białko i sól stanowią tutaj znikome ilości kolejno wymieniając 0,2g i 0,1. Jedynym minusem tego napoju okazuje się zawartość tłuszczów, która cechuje się na poziomie 2g, gdzie 1,9g to są tłuszcze nasycone. Wartość energetyczną określa się ilością 27 kcal. Napój ten można kupić w jednolitrowych kartonach w sklepach stacjonarnych marki „Carrefour” lub „Kaufland”.
Jak wybrać mleko roślinne
Drugim produktem zachwalanym na rynku gastronomicznym jest napój znajdujący się w sieci drogeryjnej „Rossmann” firmy „enerBIO”. Mowa tutaj o napoju migdałowym szczycący się w swym składzie jedynie wodą i migdałami ( ok. 7% zawartości). Sto gram tego produktu to 35 kcal. Natomiast jak mowa o wartości odżywczej można się doszukać 3,3g tłuszczów ( w przeciwieństwie do powyższego produktu tutaj tłuszcze nasycone nie przekraczają wartości 0,3g, tłuszcze jednonienasycone 2,2g, a tłuszcze wielonienasycone 0,8g), nie więcej niż 0,5g węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz białka w ilości 1,1g. Kwestia ilości soli zostaje porównywalna do produktu wymienionego w powyższym akapicie.
Ostatnim przykładem jest znana na rynku firma „alpro” i jej napój sojowy. Skład produktu obejmuje głównie wodę, obtłuszczone ziarna soi w ilości 5,9%, sól morską, aromaty oraz witaminy ( B2,B12 i D3). Wartość odżywcza to kolejno tłuszcze 1,8g ( w tym tłuszcze nasycone tylko 0,3g) węglowodany 2,5g i sól 0,11g w stu mililitrach napoju. Charakterystyczną cechą tego produktu jest wysoka zawartość białka. W porównaniu do dwóch pozostałych produktów zawiera 3g białka, ponieważ soja jest produktem wysokobiałkowym. Produkt ten dostępny jest w sieci wielu sklepów takich jak „Biedronka” czy też „Kaufland”.
Podsumowując, mleka roślinne przeważnie są ubogie w białko w przeciwieństwie do produktów zwierzęcych (wyjątkiem jest napój sojowy). Mimo ogólnie dobrego składu wybranych przeze mnie artykułów spożywczych oraz ich dobrej wartości odżywczej osoba będąca na diecie roślinnej powinna mieć na uwadze, że sam napój nie jest dobrym źródłem białkowym i konieczne jest uzupełnianie go alternatywnymi metodami ( w innych posiłkach lub poprzez suplementację).
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Dominikę Brol
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice