Jak wybrać dobry jogurt naturalny?
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Czym się powinien charakteryzować? Jogurt naturalny jest to produkt powstający dzięki reakcji zakwaszania się mleka. Skład takiego jogurtu powinien zamykać się w pasteryzowanym mleku oraz szczepach bakterii. Tymi mikroorganizmami najczęściej są Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus, które w większości przyczyniają się do rozkładu laktozy. Dzięki temu dobry jakościowo jogurt może być stosowany przez osoby z cukrzycą lub nietolerancją laktozy, ponieważ cukier ten jest rozkładany w procesie fermentacji.
Wysoka gęstość jogurtu jest cechą właściwą dla dobrego jakościowo produktu, stąd też warto zwrócić uwagę na jego skład. Aby poprawić tą cechę często jest stosowana skrobia lub śmietanka. Czasami można również spotkać białka mleka lub mleko w proszku. Takie dodatki, nie tylko “oszukują” i dodają gęstości, ale również podnoszą ilość laktozy w produkcie co sprawia, że nie jest on już najlepszym wyborem dla ludzi nietolerujących tego cukru lub diabetyków.
Jak wybrać dobry jogurt naturalny?
Jogurt naturalny ma wiele istotnych pierwiastków, składników mineralnych oraz witamin. Jest świetnym źródłem wapnia, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju kośćca u dzieci i w profilaktyce osteoporozy u dorosłych. Jogurt zawiera cynk, fosfor, potas i jod, których dzienna podaż jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania wielu organów i układów. Jest to również bogate źródło witaminy A oraz tych z grupy B. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i cukru jest polecany osobom z nadwagą. Przy wymienianiu zalet jogurtu nie można zapominać o obecności bakterii przeprowadzających fermentację. Bakterie Lactobacillus niwelują wzdęcia, a także wspomagają odbudowę naturalnej mikroflory jelit, przez co jest naturalnym probiotykiem. Jogurt reguluje również perystaltykę jelit dzięki czemu zapobiega biegunkom i zaparciom.
Jak wybrać dobry jogurt naturalny?
Jogurt naturalny a jogurt grecki
Jogurt grecki (nazywany tez jogurtem typu greckiego) rożni się od naturalnego pod paroma aspektami. Ten pierwszy jest bardziej gęsty oraz ma wyższą zawartość białka i tłuszczu. Te różnice wynikają z procesu produkcji obu produktów; przy wytwarzaniu jogurtu naturalnego odsącza się część serwatki – wysokobiałkowego produktu ubocznego ścinania się mleka krowiego. Mimo to skład obu produktów jest ten sam – mleko oraz szczepy bakterii.
Po który lepiej sięgnąć? To zależy od potrzeb konsumenta. Jogurt grecki ma wyższą zawartość tłuszczu i białka przez co będzie dobrym wyborem dla osób potrzebujących większej ilości kalorii lub z większym zapotrzebowaniem na witaminy A i D. Jogurt naturalny sprawdzi się lepiej u osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami lub u osób z chorobami nerek.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice