Przepisy dietetyczne: Jajka faszerowane pieczarkami i szynką
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wymagane składniki
- 5 jajek
- 2 pieczarki
- Pół cebuli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 5 plastrów wędliny drobiowej
- Sól pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 30-40min
- Sposób przygotowania:
Jajka ugotować, przekroić na pół i wyjąć żółtko. Do blendera dodać żółtka, szynkę, sól, pieprz , jogurt, chrzan. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pieczarki z cebulą i dodać do blendera, zmiksować. Otrzymaną masę nałożyć na połówki jajek i posypać pietruszką.
Przepisy dietetyczne: Dla kogo?
Jajka faszerowane polecane mogą być do diety podstawowej. Należy zwrócić jednak uwagę, że pieczarki mogą być ciężkostrawne, dlatego też przeciwwskazane są dla osób z problemami układu pokarmowego oraz dzieciom do 3 roku życia.
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowany w następujących dietach:
- Diecie autoimmunologicznej (przy eliminacji jogurtu)
- Diecie odchudzające
Jajka stanowić mogą bardzo dobre źródło pełnowartościowych białek oraz witamin z grupy A, D , E oraz K które obecne są w żółtku. Należy jednak pamiętać, że jajka są również źródłem cholesterolu dlatego też zaleca się, aby dorośli spożywali maksymalnie 4-5 jajek w ciągu tygodnia. Co prawda występuje dość dużo teorii na temat przyswajalności cholesterolu z jajek przez organizm człowieka. Natomiast jest to sprawa ta zostanie opisana wkrótce w artykule.
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor