Jaglanka z bananem, cynamonem i orzechami

Jaglanka z bananem, cynamonem i orzechami

Jaglanka z bananem, cynamonem i orzechami

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Wymagane składniki

  • 4 g Cynamon
  • 60 g Banan – pół sztuki
  • 15 g Migdały – 1 łyżka
  • 125 ml Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – pół szklanki
  • 35 g Orzechy nerkowca – 1 garść
  • 30 g Płatki jaglane – 3 łyżki

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 15min
  • Sposób przygotowania:
    1. Zalej płatki jaglane mlekiem, mocz je przez ok.15 minut, aż będą miękkie. Ewentualnie zagotuj w mleku. Następnie dodaj banana pokrojonego w kostkę i łyżkę płatków migdałowych, cynamon oraz orzechy. Wymieszaj wszystko.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : około 1 szklanki
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 515 kalorii; 26 g tłuszczu (4 g nasyconych.); 8 g błonnik; 57 g węglowodanów; 17 g białka; 778 mg potasu; 6 mg cholesterolu; 6 g cukrów; 0 g dodanych cukrów;  7 mg witaminy C; 230 mg wapnia; 3,5 mg żelaza; 59 mg sodu;

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Jaglanka z bananem, cynamonem i orzechami to pożywne śniadanie, w sam raz na dobry początek dnia. Przepis idealnie sprawdza się w jesienno-zimowe chłody, ponieważ działa rozgrzewająco. Jeśli uważasz, że nie masz zbyt wiele czasu na ciepłe śniadania, pamiętaj, że zawsze możesz przygotować wszystko wieczorem i na następny dzień po prostu szybko odgrzać. Przepis ten zawiera bardzo wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych takich jak wapń czy potas. Stąd idealnie sprawdzi się także w żywieniu dzieci. Jaglanka jest słodka i smaczna, a przy tym bardzo pożywna. Z produktów alergizujących znajdują się tu mleko krowie, migdały i orzechy. Mleko krowie zawsze można wymienić w razie potrzeby na mleko roślinne, a orzechy dobrać wg indywidualnych alergii czy nietolerancji pokarmowych. Jaglanka sprawdzi się także u osób uprawiających sport, jest energetyczna, zawiera sporo węglowodanów. Oprócz śniadań jaglankę można serwować np. na podwieczorek, kiedy po południu mamy ochotę na coś słodkiego, a zależy nam by jeść smaczne i wartościowe produkty.

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice