Indyk z kukurydzą w sosie pomidorowym
Indyk z kukurydzą w sosie pomidorowym to przepis na bardzo szybki obiad. Kilka składników, które zawsze możesz mieć w domu czyli pomidory w puszce, kukurydza konserwowa, mrożone mielone mięso. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Składniki – Indyk z kukurydzą w sosie pomidorowym
- 100 g Cebula
- 10 g Czosnek
- 20 ml Olej rzepakowy
- 6 g Papryka chili
- 250 g Pomidor
- 400 g Pomidory w puszce
- 2 g Kmin rzymski, suszony
- 2 g Oregano, suszone
- 1 g Pieprz czarny
- 1 g Sól biała
- 250 g Kukurydza, konserwowa
- 250 g Indyk, mięso mielone
Przygotowanie Indyk z kukurydzą w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy uprzednio posiekaną bardzo drobno cebulę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy oregano, kmin oraz paprykę chili. Dodajemy mięso i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy pomidory. Wszystko dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcji z przepisu
Wartość energetyczna1070 kcal
Białko ogółem68.04 g
Tłuszcz44.88 g
Węglowodany ogółem112.02 g
Błonnik pokarmowy23.92 g
Cholesterol172.50 mg
Sód1984.80 mg
Sól2.76 g
Potas3274.08 mg
Wapń301.24 mg
Fosfor924.48 mg
Magnez244.22 mg
Żelazo13.38 mg
Cynk9.42 mg
Miedź1.44 mg
Mangan1.76 mg
Jod27.78 μg
Witamina A457.14 μg
Retinol50.00 μg
β-karoten2723.52 μg
Witamina D1.00 μg
Witamina E15.46 mg
Tiamina0.82 mg
Ryboflawina1.02 mg
Niacyna28.58 mg
Witamina B62.94 mg
Foliany211.00 μg
Witamina B122.50 μg
Witamina C114.74 mg
- Bogate w: błonnik, potas, magnez
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice